Eksamiralli saab alguse järgmisel nädalal

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Gümnasistid eelmisel aastal eesti keele eksamit sooritamas.
Gümnasistid eelmisel aastal eesti keele eksamit sooritamas. Foto: Marko Saarm

Esmaspäeval istuvad laua taha ligi 7500 abiturienti, et sooritada eesti keele riigieksam. Eksaminande on sel aastal kokku pea 11 000.

Haridus- ja noorteameti (HARNO) andmetel teeb riigieksameid sel aastal kokku 10843 eksamitegijat, neist 8714 gümnasisti, 1514 kutseõppeasutuse õppurit ja 615 on kooli varem lõpetanud.

Riigieksamid algavad järgmisel nädalal

  • 24. aprillil toimub eesti keele riigieksam, kuhu on registreerunud 7507 eksamitegijat.
  • 25.-28. aprillil toimub eesti keel teise keelena riigieksam, kuhu on ennast kirja pannud 2599 eksamitegijat.
  • 2.-8. mail toimub inglise keele riigieksam, kuhu on ennast kirja pannud 4225 eksamitegijat.
  • 17. mail toimub matemaatika riigieksam, kuhu on ennast kirja pannud 9434 eksamitegijat.

Lisanduvad veel ka võõrkeelte rahvusvaheliste eksamite tegijad.

Eesti keele riigieksamil võivad õpilased abivahendina kasutada Eesti õigekeelsussõnaraamatut (ÕS). Et mõnest koolist on kostunud, et neil on raamatuid vähe, siis HARNO keele ja sotsiaalainete hindamisvaldkonna juht Nele Toime sõnas, et kuigi vastab tõele, et koolides ei pruugi ÕSe kõigi õpilaste laudadele jaguda, ei ole see kunagi ka eraldi eesmärgiks olnud.

«Koolid teevad omavahel koostööd. Põhikoolidest laenutatakse ÕSe eksamipäevaks gümnaasiumitesse. Mõnel pool lubatakse õpilasel kaasa võtta isiklik ÕS (see tuuakse sellisel juhul kooli piisava varuga, et kool jõuaks üle kontrollida, et mingeid abistavaid materjale seal vahel ei ole). Mõnes koolis pannakse ÕSid eksamiruumis kuhugi kindlasse kohta, näiteks ruumi ette ja õpilasel on sealt võimalik minna omale raamat võtta ja hiljem tagasi viia.» Toime lisas, et ÕSi kasutamine on võimalus, mitte kohustus.

Eesti keele riigieksamit hinnatakse kehtiva kirjakeele normi alusel. Sel aastal toimus eesti keele riigieksami hindajatele ka Eesti Keele Instituudi teabeseminar, kus kõik kehtivad otsused ka üle vaadati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles