Eesti loodab juuliks Rootsit NATOs näha

Postimees
Copy
Eesti ja Rootsi välisministrid kahe riigi koostööraporti esitlusel.
Eesti ja Rootsi välisministrid kahe riigi koostööraporti esitlusel. Foto: Välisministeerium

Välisminister Margus Tsahkna (E200) ütles täna Stockholmis visiidil olles, et loodab näha Rootsit peagi NATO liikmena.

Tsahkna kohtus Rootsi ametikaaslase Tobias Billströmiga, koos osaleti ka Eesti-Rootsi koostööraportit tutvustaval seminaril, edastas välisministeerium pressiteate vahendusel. Billströmiga arutati Rootsi NATOga ühinemise võimalikult kiiret ratifitseerimist ja samuti Ukraina toetamist alliansiga liitumisel.

«Loodame, et juulis toimuva Vilniuse tippkohtumise ajaks on Rootsist saanud NATO liige. Kindlasti tuleb tippkohtumisel pöörata tähelepanu ka Ukraina liitumisele ja tulevikule,» ütles Tsahkna.

Alliansi liikmesriikidest on Rootsi NATOga liitumise taotlus lahkhelide tõttu ratifitseerimata vaid Türgil ja Ungaril. Hiljuti ärgitas ka USA kaitseminister Lloyd Austin Ankarat ja Budapesti vajalikku sammu enne juulit ette võtma. NATO tippkohtumine Vilniuses toimub 11.–12. juulil.

Lisaks arutati Ukrainale edasise sõjalise ja poliitilise abi andmist. Mõlema riigi välisministrid leidsid, et Ukrainat tuleb igakülgselt toetada, kuni sõda on võidetud ja Venemaa on alistatud. «Ukraina toetamist tuleb koostöös jätkata ning tuleb edasi liikuda sanktsioonide ja karistustega Venemaa võimuladvikule,» lausus Tsahkna.

Eesti-Rootsi koostööraporti arutlusel olid peamised teemad Eesti ja Rootsi omavaheline majanduslik koostöö digitaliseerimise, kliima, energiapoliitika ja säästliku metsanduse alal.

«Raporti pinnalt on hea seada prioriteete edaspidiseks ning majanduslikke sidemeid veel enam tugevdada. Raportist tuli selgelt välja, et kuigi Eesti ja Rootsi on praegu väga tugevad partnerid mitmes valdkonnas, on võimalus veel tihedamaks ja sisukamaks edasiviivaks koostööks,» sõnas Tsahkna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles