Välisministeerium kutsus välja Hiina asjuri Eestis

Postimees
Copy
Hiina lipp rahvavabariigi suursaadiku residentsi ees.
Hiina lipp rahvavabariigi suursaadiku residentsi ees. Foto: Mihkel Maripuu

Välisministeerium kutsus täna välja Hiina saatkonna asjuri Meng Jianhua, et avaldada rahulolematust Hiina saadiku Prantsusmaal Lu Shaye väidetele, mis seadsid kahtluse alla Nõukogude Liidu lagunemisel iseseisvunud riikide suveräänsuse ja Krimmi kuulumise Ukrainale.

Välisministeeriumi Aasia, Vaikse ookeani piirkonna, Lähis-Ida ja Aafrika osakonna peadirektor Kristi Karelsohn küsis asjurilt selgitusi ning ütles, et isegi kui tegemist oli saadik Lu isikliku seisukohaga, on tegu Hiina ametliku esindajaga.

«Loodame, et Hiina esindajad hoiduvad edaspidi selliste seisukohtade avaldamisest,» lausus Karelsohn. «Usume, et tegemist on üksiku intsidendiga ning loodame, et see ei kahjusta Eesti ja Hiina suhteid,» sõnas Karelsohn. Ta lisas, et oli hea meel näha Hiina välisministeeriumi pressiesindaja avalikku selgitust ning kinnitust selle kohta, et Hiina ametlik seisukoht ei ole muutunud ja Hiina valitsus tunnustab meie staatust suveräänse riigina.

Välisminister Margus Tsahkna nimetas Hiina saadiku Prantsusmaal väiteid valeks ning tuletas meelde, et Eesti on rahvusvahelise õiguse järgi suveräänne riik juba 1918. aastast ning seda deklareeris 1994. aasta ühisavalduses president Lennart Meriga ka Hiina president Jiang Zemin.

«Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust, mis hõlmab ka Krimmi kuulumist Ukrainale, kinnitas Hiina samuti 1994. aastal Budapesti memorandumiga liitudes,» lisas Tsahkna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles