Suurpered on nõutud. Varsti tuleb taas sente lugema hakata (26)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Olev ja Anneli Tamm panustavad kogu vaba raha maja kõpitsemisse. Praegu vajaks hädasti värskendamist 17 aastat tagasi remonditud vannituba.
Olev ja Anneli Tamm panustavad kogu vaba raha maja kõpitsemisse. Praegu vajaks hädasti värskendamist 17 aastat tagasi remonditud vannituba. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Mida kärpida? Kust veel kokku hoida? Valitsuse otsus suurperede toetusi vähendada teeb meele mõruks: kui viimastel kuudel on tundunud, et kõik liigub paremuse poole ning pere saab lubada isegi kinos käimist, siis uuest aastast on kõik väljaminekud taas suure küsimärgi all.

Anneli ja Olev Tamm elavad oma perekonnaga Tallinnast umbes tunnise autosõidu kaugusel Munalaskme külas. Kodu soetasid nad juba 15 aastat tagasi ning on vana talumaja jõudumööda ise üles putitanud. «Oleme mõlemad lahtiste kätega – kui midagi on vaja, siis mõtleme, kuidas ise teha,» ütles Anneli ja osutas isetehtud trepile, riiulitele, köögilauale, kardinatele.

Tammede peres on viis last: 22- ja 2-aastased tütred ning 9-, 7- ja 5-aastased pojad. Ehkki perekonna vanim tütar on juba pesast välja lennanud ning käib tööl, et ülikooli minekuks raha koguda, on ta sügisest leibkonnas tagasi ning vanemad on arvestanud, et tudengi kuludeks läheb kuus umbes 300 eurot.

«Ta tunneb nii süüdi ennast ja ütleb, et ta ei taha tulla meie kukile, kui me hoiame niigi kümne küünega kokku,» sõnas Anneli, lisades, et kooli ajal aitab tütre elamispinnaga õnneks omavalitsus. Olukorra teeb Tammede jaoks aga keerulisemaks see, et üks lastest on suure erivajadusega, mistõttu võtavad ainuüksi tema heaolu jaoks tehtud kulutused pere eelarvest üle poole tuhande euro kuus.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles