Mis on virmalised? Ilusa nähtuse toob meieni tormiline päike (1)

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Copy
Astronoomi selgitusel on virmalised põhjustatud päikesetormidest. 
Astronoomi selgitusel on virmalised põhjustatud päikesetormidest. Foto: Ain Paloson

Ööl vastu pühapäeva märkasid paljud inimesed taevas eriskummalist, kuid imelist vaatemängu, sest Eestis oli mitmel pool näha virmalisi. Astronoom Tõnu Viik selgitas Postimehele, et virmalised on nähtus, mille põhjustajaks on tormid päikesel, kuid neid ette ennustada veel väga täpselt ei suudeta. Päike paiskab pidevalt välja laetud osakesi, põhiliselt prootoneid, ning kui need prootonid jõuavad maa atmosfääri, ioniseerivad nad hapniku ja lämmastiku aatomeid. «Nad ergastavad hapniku ja lämmastiku aatomeid ja need aatomid kiirgavad erinevat värvi valgust,» kirjeldas ta.

Valguse värv oleneb sellest, millise aine aatomid kiirgavad. Virmalistes on põhiliselt näha just rohelist ja punast, sest vastavaid värve kiirgavad hapniku ja lämmastiku aatomid – neid aineid on Maa atmosfääris lihtsalt kõige rohkem. Astronoom selgitas, et virmaliste n-ö liikumise efekt tekib sellest, kuidas päike on prootoneid välja paisanud.

Pühapäeva õhtul ja ööl vastu esmaspäeva Eestis nähtud virmalised olid Viigi sõnul paar päeva tagasi aset leidnud päikesetormi tagajärg.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles