Euroopa Liit tegi avalduse Ukrainale laskemoona tarnimise kohta

BNS
Copy
Josep Borrell.
Josep Borrell. Foto: JULIEN WARNAND/Scanpix

Euroopa Liit (EL) tegi esmaspäeval avalduse Ukrainale laskemoona tarnimise kohta, mille hulk peaks lähiajal suurenema, vahendas ukrainlaste uudisteportaal UNIAN telekanali CNN uudist.

Vastavasisulise avalduse tegi Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell pärast välisministrite kohtumist Luksemburgis.

«Tarnitud on üle tuhande raketi. Laskemoona hulk kasvab ja peaks lähipäevil veelgi kiiremini suurenema,» kinnitas Borrell.

Borrelli sõnul on praeguseks sõjalist toetust antud juba umbes 14 miljardi dollari väärtuses ja EL jätkab oma lubaduste täitmist.

«Nüüd on lõppemas teise miljardi dollari suuruse osa ettevalmistamine laskemoona ostmiseks ühenduse riikides. Mõned lahkarvamused olid, aga töö jätkub. Me ei oota, kuni juriidiline dokument on töö alustamiseks valmis,» jätkas Borrell.

Borrelli sõnul peab sõda lõppema õiglase rahuga, kuid seni toetab Euroopa Liit jätkuvalt Ukraina kaitset. Samuti tahetakse välispoliitikajuhi sõnul suurendada Venemaa vastu suunatud rahvusvaheliste sanktsioonide mõju.

Borrell soovitas enne seda Ukrainale niinimetatud rahuplaanide pakkujatel esmalt näha sõja tagajärgi oma silmaga.

Pärast välisministrite kohtumist Luksemburgis tuletas Borrell meelde Hiina võimude ja Brasiilia presidendi Luiz Inácio Lula da Silva ettepanekuid Ukraina sõja lõpetamiseks.

«Viimasel ajal on mõned ideed välja pakkunud Hiina ja ka Brasiilia. Usaldusväärseks ja ausaks rahupüüdluseks peate rääkima ise Kiieviga ja minema sinna, et näha agressiooni läbi nende silmade, keda pommitati,» sõnas Borrell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles