End põlisrahvaks pidavad võrukesed räägivad riigi kurtidele kõrvadele

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Võru Kandles peeti laupäeval esimest Võro kongressi.
Võru Kandles peeti laupäeval esimest Võro kongressi. Foto: Arved Breidaks

Olgugi et võrukesed kuulutasid end möödunud laupäeval põlisrahvaks, valisid oma esimesel kongressil endi seast esindajad, ei ole Eestis justkui põlisrahvaid olemas.

Võru kongressi algataja ning kongressil vanemate kogu peavanemaks valitud kirjanik Kauksi Ülle ütles laupäeval, et võrukeste jaoks on oluline enesemääramine. «Et me ütleme: me oleme Eesti Vabariigi kodanikud, aga me teadvustame ja määratleme ennast põlisrahvana – võrukesed,» märkis Kauksi Ülle.

Kongressi kokku kutsumise vahetuks tõukeks oli aga riigi plaan laiendada Võrumaal asuvat kaitseväe Nursipalu harjutusvälja. Vastu võetud eelnõudes peetakse tähtsaks lisaks enesemääramisele ka keskkonna säilitamist ja võru keele staatuse parandamist. «Me tahame elada nii, et ei mürgitata ära ei põlde ega vett, et ei võetaks ära meie põlist maad selliste objektide jaoks, mis põlisrahvaste seadusega kokku ei käi, ja hoida oma metsa,» märkis ta. Võrukeste peavanema sõnul on kongressi ambitsioonid suured: tahetakse teha koostööd nii setude kui ka teiste taoliste koostöökogude esindajatega Läänemaalt, Virumaalt ja Saaremaalt, samuti kiigatakse ka üle piiri teiste nn põlisrahvaste esinduste poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles