KOHTUOTSUS Sõnad peaministri kohta tõid advokaadile kohustuse annetada 15 000 eurot (17)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kaja Kallas ja Mailis Reps jaanuaris 2021 Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsioonikõneluste ajal.
Kaja Kallas ja Mailis Reps jaanuaris 2021 Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsioonikõneluste ajal. Foto: Mihkel Maripuu

Harju maakohus mõistis kolmapäeval vandeadvokaat Paul Kereselt välja 15 000 eurot, kuna too oli võrrelnud peaminister Kaja Kallast (RE) korruptsioonis süüdistatuna kohtu all oleva endise haridusministri Mailis Repsiga (KE).

Keres peab kohtu otsusega kandma 15 000 eurot SA-le Hille Tänavsuu Vähiravifond «Kingitud elu».

Peaministri esitatud hagi põhjustanud laused ütles Keres 30. novembril 2021 Kuku raadio saates «Sihik», kus ta kaitses oma klienti, kelmuses ja omastamises süüdistatavat Mailis Repsi. Saatelõigus arutleti Repsi väidetavalt riigi raha eest peetud sünnipäevapeo üle restoranis Mon Repos.

Oma repliigis tõi Keres aga mängu Kaja Kallase. Keres rääkis saates: «Oma sünnipäevapidu pidas Mailis Reps oma sõprade ja heade tuttavatega kodus eraldi. See oli ju esinduskogunemine koos poliitiliste koostööpartneritega. Samasuguse niinimetatud sünnipäevapeo pidas ju sellel aastal meie peaminister, 17. juunil oli vist, kui meie peaministril on sünnipäev – ma võin selle kuupäevaga eksida, aga kuskil sealkandis see on – [Kallase sünnipäev on 18. juunil – toim] ja täpselt sellel päeval laekusid siis kutsed kõikidele valitsuse liikmetele ja lähematele koostööpartneritele, sama moodi riigi kulul.»

Harju maakohus lisas otsusele selgituseks, et hüvitise summa on varasemate pretsedentidega võrreldes tublisti suurem. «Kohus leiab, et kaitsja süüline käitumine seisneb oma kliendi kaitseks ebaõigete faktide ja ebaõige väärtushinnangu andmise teel meediaskandaali loomises eesmärgiga juhtida avalikkuse negatiivne tähelepanu oma kliendilt kõrvale,» seisab otsuses.

Õiendused meediaväljaannetes

Keres peab avaldama kahe nädala jooksul alates kohtuotsuse jõustumisest Kuku raadio saates «Sihik» teate: «Minu, Paul Kerese poolt 30. novembril 2021. aastal algusega kell 12 eetris olnud Kuku raadio saates «Sihik» avaldatud väide, nagu oleks peaminister Kaja Kallas pidanud 17. juunil 2021. aastal sünnipäevapidu riigi kulul, on vale.»

Samuti peab ta kahe nädala jooksul alates kohtuotsuse jõustumisest teavitama ASi Postimees Grupp, ASi All Media Eesti ja ASi Ekspress Meedia sellest, et tema saates «Sihik» avaldatud väide, nagu oleks peaminister Kaja Kallas pidanud 17. juunil 2021 sünnipäevapidu riigi kulul, on vale. Veel peab Keres Postimehe uudisteportaalis ja paberlehe viiendal leheküljel, TV3 veebiväljaandes ja Delfi portaalis avaldama enda kulul järgmise teate: «Võtan tagasi Kuku raadios öeldud valeväite, nagu oleks peaminister Kaja Kallas pidanud 17. juunil 2021. a sünnipäevapidu riigi kulul.»

Kohus mõistis Kereselt välja Kallase kohtukulud kogusummas 13 410 eurot. 61 tundi õigusabi hinnaga 210 eurot teeb kokku 12 810 eurot, millele lisandub riigilõiv 600 eurot. Kohtuotsus ei ole veel jõustunud.

Kallas: hea, et tõde sai jalule seatud

«Tõde tõuseb ja vale vajub. Ka siis, kui selle nimel tuleb võidelda poolteist aastat. Täna otsustas Harju maakohus rahuldada minu hagi advokaat Paul Kerese vastu,» kommenteeris Kaja Kallas veel jõustumata kohtuotsust kolmapäeval.

Peaministri sõnul on Keres advokaat, kes otsustas oma kliendi Mailis Repsi kriminaalmenetluselt tähelepanu eemale juhtimiseks väita meedias, justkui oleks tema pidanud 2021. aastal sünnipäevapidu riigi kulul.

«See on täielik vale. Mul ei olnud muud valikut kui anda oma hea nime kaitseks Keres kohtusse. Täna otsustaski kohus, et Paul Keres on tõsiselt eksinud, teinud seda tahtlikult ja etteplaneeritult ning ta peab meedias ümber lükkama oma valeväited ja maksma rekordiliselt suure kahjutasu – 15 000 eurot. Olen palunud kahjutasu maksta vähiravifondile «Kingitud elu»,» ütles Kallas.

Kallase sõnul on tal hea meel, et tõde on jalule seatud, aga tal on südamest kahju, et üldse tuli valede ümberlükkamisega tegeleda.

«Teiste inimeste – ka poliitikute – laimamiseks ei ole mingit õigustust kellelgi. Ei advokaatidel, ajakirjanikel, kolleegidel-poliitikutel ega ükskõik kellel, kelle sõna ja mõte ühiskonnas levivad. Enne mõtle, siis ütle, nagu kõlab eesti rahvatarkus,» ütles Kallas.

Kerese esindaja: vaidlustame kindlasti kohtuotsuse

Kerese esindaja kohtuvaidluses, vandeadvokaat Oliver Nääs ütles Postimehele, et kavatseb Harju maakohtu otsuse kindlasti järgmises kohtuastmes vaidlustada, kuna Kerese vastu esitatud hagi on selgelt põhjendamatu.

«Paul Keres ei ole kunagi väitnud, et Kaja Kallas pidas oma sünnipäev riigi kulul. Keres ütles, et tegemist oli riigi esindusüritusega, mis sattus juhuslikult samale ajale Kallase sünnipäevaga,» täpsustas Nääs ja lisas, et samale järeldusele jõudis ka tema sõnu analüüsinud keeleekspert.

Nääs juhtis tähelepanu ka sellele, et Keres ütles juba raadiosaatele järgnenud päeval ajakirjanduse vahendusel, et meedia on tema sõnu valesti tsiteerinud.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles