Riigikohus ei taastanud vale elukoha tõttu Merike Lumi volitusi Tartu linnavolikogus

BNS
Copy
Tartu linnavolikogu liige Merike Lumi Tartu Rahu 102. aastapäeva tõrvikurongkäigul.
Tartu linnavolikogu liige Merike Lumi Tartu Rahu 102. aastapäeva tõrvikurongkäigul. Foto: Margus Ansu

Riigikohus jättis kolmapäeval rahuldamata oma volituste taastamist Tartu linnavolikogus nõudnud Merike Lumi (EKRE) kaebuse, kuna leidis, et volikogu liikme elukoht peab olema rahvastikuregistris õige.

Kolleegium selgitas, et seaduse järgi lõppevad kohaliku omavalitsuse volikogu liikme volitused ennetähtaegselt, kui tema elukoht asub väljaspool seda omavalitsust. Samuti pole seaduses ette nähtud võimalust volituste taastamiseks, kui inimene registreerib end tagasi eelmisse elukohta. Inimese elukoht tehakse kindlaks rahvastikuregistri andmete põhjal ja pole vaja koguda täiendavaid tõendeid, kas ta ka tegelikult seal elab.

Riigikohus rõhutas, et kui registris märgitud elukohaandmed on seotud avaliku ülesande täitmisega, siis esineb nende õigsuse vastu kaalukas avalik huvi. Sellises olukorras tuleb inimesel endal olla tavapärasest hoolsam, et tagada andmete õigsus ja vastavus tegelikkusele.

Kohtusse jõudnud vaidlus sai alguse sellest, et Tartu linna valimiskomisjoni otsusega sai tänavu 6. aprillil Merike Lumi volituste lõppemise tõttu linnavolikogu liikmeks tema asendusliige Aivar Sööt.

Komisjon põhjendas otsust sellega, et neile teatavaks saanud info kohaselt ei asunud Lumi püsiv elukoht alates 2021. aasta 1. detsembrist 2022. aasta 19. novembrini rahvastikuregistri järgi Tartus. Seetõttu lõppesid tema volitused linnavolikogus automaatselt.

Lumi vaidlustas linnakomisjoni otsuse valimiskomisjonis. Lumi väitel oli registrikande muutmise põhjuseks see, et ta alustas Kastre vallas elamu renoveerimist, kavatsedes tulevikus sinna elama asuda. See plaan ei saanud aga teoks ja tegelikult ei ole ta seal päevagi elanud. Tema püsiv elukoht on olnud kogu aeg Tartus.

Valimiskomisjon jättis Lumi kaebuse rahuldamata ja selle otsusega nõustus ka riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles