Põgenike infopunkte hakatakse sulgema

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
05.10.2022, Tallinn
Ukraina põgenikud Isabelle laeval.
Foto Mihkel Maripuu, Postimees
05.10.2022, Tallinn Ukraina põgenikud Isabelle laeval. Foto Mihkel Maripuu, Postimees Foto: Mihkel Maripuu

Laupäevast lõpetab sotsiaalkindlustusameti Tallinna põgenike infopunkt töö Tallinna bussijaamas. Tartu, Pärnu ja Jõhvi infopunkt suletakse 30. aprillil. Saabuvaid põgenikke võetakse vastu mai lõpuni laeval Isabelle.

Sotsiaalkindlustusameti (SKA) kriisireguleerimise osakonna juhi Vadim Ivanovi sõnul avati vastuvõtupunktid mullu kevadel, mil päevas saabus riiki keskmiselt üle 500 põgeniku.

«Vastuvõtupunktis sai põgenik kiirelt kõik vajalikud toimingud tehtud: ajutise kaitse taotlemise ning vajadusel suunati lühiajalisele majutusele. Praegu saabub Eestisse kordades vähem põgenikke, kes pöörduvad ajutise kaitse saamiseks otse PPA büroosse, samuti vajatakse üha vähem lühiajalist majutust. Nii on hääbunud ka vajadus infopunktide järele, sest näiteks viimasel nädalal külastas neid vaid 45 inimest, ent on ka päevi, mil pole ühtegi infohuvilist. Enamasti küsitakse nõu kohalike omavalitsuse teenuste ning ajutise kaitse taotlemise kohta,» rääkis Ivanov.

Tema sõnul peeti nõu linnade prefektuuride ja ka kohalike omavalitsustega. «Selgitasime, kuidas uute põgenike vastuvõtt edaspidi toimuma hakkab ning milline on SKA roll põgeniku toetamisel vastavalt vajadustele. Kui põgenikevoog peaks taas kasvama, vaatame koos partneritega tehtud muudatused üle,» kinnitas ta.

Tööajal on inimestel võimalus nõu saamiseks helistada riigiinfo numbrile 1247 või pöörduda PPA või SKA klienditeeninduse poole, kes saavad abivajaja vajadusel riigi pakutavasse lühiajalisse majutusse suunata.

Kui põgenikud saabuvad töövälisel ajal või nädalavahetusel, saab numbrilt 1247 (rahvusvahelise numbriga +372 600 1247) vajalikku infot edasise tegutsemise kohta.

Täpsemat infot leiab ka veebist aadressilt kriis.ee ja dopomoga.ee või riigiinfo telefonilt 1247 (välismaalt helistades +372 600 1247).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles