Riigikohus saatis eluaegse vangi vabastamata jätmise uueks arutamiseks (1)

BNS
Copy
Eduard Mägi.
Eduard Mägi. Foto: Kuvatõmmis saatest «Reporter»

Riigikohus tühistas kolmapäeval kolme inimese tapmise eest eluks ajaks vangi mõistetud 50-aastase Eduard Mägi vangistusest vabastamata jätmise ning saatis selle uueks arutamiseks ringkonnakohtule.

Riigikohus arutas asja vandeadvokaat Ilya Zuevi määruskaebuse alusel ning leidis, et Tallinna ringkonnakohus peab seda uuesti arutama uues kohtukoosseisus.

«Kurjus ei ole meditsiiniline ega juriidiline kategooria, mille inimesele omistamist saaks objektiivselt kontrollida. Sisuliselt keeldus kohus Eduard Mäge tingimisi enne tähtaega vabastamast üksnes toimepandud kuritegude asjaolude tõttu, sidumata seda arusaadavalt süüdimõistetu praeguse olukorra ja tema prognoositava käitumisega. Kinnipeetava ennetähtaegset vabastamata jätmist ei saa põhjendada pelgalt aastakümneid tagasi toime pandud kuritegude raskusega,» märkis riigikohus.

Riigikohus sedastas, et ei saa jätta tähelepanuta sedagi, et Eduard Mägi on kandnud viimased kaks ja pool aastat karistust avavanglas. «Tema varasemas ennetähtaegset vabastamist puudutavas kohtuasjas pidas riigikohus avavanglasse suunamist mõistlikuks vaheetapiks enne lõplikku ennetähtaegse vabastamise otsustamist, kuna see annaks võimaluse jälgida süüdimõistetu käitumist vähem kontrollitud keskkonnas,» selgitas riigikohus

«Nüüdseks ongi kohtud tuvastanud, et Eduard Mägi on saanud avavanglas probleemideta hakkama. Ringkonnakohus oleks pidanud näitama ära asjaolud, mis veenavad, et Eduard Mäe hoiakud ja suhtumine pole pika vangistuse jooksul ja edukast avavangla kogemusest hoolimata ikkagi muutunud, ning osutama konkreetsetele kuriteo tehioludele, mis jätkuvalt retsidiivsusriski suurendavad. Väidetav sisemine kurjus selliste asjaolude hulka ei kuulu,» lisas riigikohus.

Narva linnakohus mõistis Mägile kolme inimese tapmise, vägistamise ja muude kuritegude eest 1995. aastal surmanuhtluse, mis asendati hiljem eluaegse vangistusega.

Süüdistuse järgi tiris Mägi koos kahe kaaslasega 1994. aasta kevadel autosse Narva raudteepolitseiniku. Mehed röövisid temalt püstoli ning peksid ja kägistasid ta surnuks. Tema surnukeha heitsid mehed Balti elektrijaama kanalisse.

1994. aasta sügisel vägistas Mägi naise ning kägistas ta Ida-Virumaal Vaivara vallas metsas surnuks. Veel samal sügisel peksis Mägi koos kaaslastega surnuks invaliidist mehe. Kurjategijad viskasid ohvri laiba karjääri.

Seaduse järgi võib kohus eluaegse vangi ennetähtaegselt vabastada, kui ta on karistusest ära kandnud vähemalt 25 aastat.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles