Eesti hangib Soome ettevõttelt uued snaiprirelvad (1)

Postimees
Copy
Foto: Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus

Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus (RKIK) sõlmis lepingu Soome ettevõttega Sako uute 8,6 mm snaiprirelvade hankimiseks kaitseväele ja kaitseliidule. Uued relvad on edasiarendus varem kasutuses olnud snaiprirelvast, olles seejuures võrreldes vana mudeliga laskeomadustelt stabiilsemad ja täpsemad. Raamlepingu maht järgnevaks seitsmeks aastaks on 40 miljonit eurot.

«Sako TRG M10 on maailmas tuntud ja levinud, olles kasutuses muuhulgas ka meie lähiriikides. Näiteks teatas värskelt Rootsi meile sarnase konfiguratsiooni soetamisest lisaks Sako teistele relvadele. Seega on tegu aktiivses tootmises oleva küpse ja kogemustega süsteemiga,» ütles RKIK relvastuse kategooriajuht Ramil Lipp.

Varem on kaitseväes kasutuses olnud sama relvatootjatootja 8,6 mm snaipripüssid TRG 42. Hanke võitnud relvatootja relvad on varasemalt kasutuses olnud snaiprirelva edasiarendus, olles vanema relvaga võrreldes ergonoomilisem, laskeomadustelt stabiilsem ning täpsem.

Näiteks on relv varustatud helisummuti, optilise- ning termosihikuga, võimaldades relval efektiivselt toimida erinevates ilmastikuoludes ning valgustingimustes. Lisaks on relv modulaarse ülesehitusega, andes kasutajale paindlikkuse relvakomplekti komplekteerimisel.

Kaitseväe pearelvur major Risto Pärtel ütles, et snaiprite ülesandeks on elimineerida kõrge tähtsusega sihtmärke, sealjuures ise märkamatuks jäädes. «Uued püssid võimaldavad kõike seda ööpäevaringselt, olles komplekteeritud tipptasemel varustusega, nagu helisummutid ja termosihikud. Lisaks suurele lasketäpsusele peavad relvad olema samal ajal ka vastupidavad ning võimalikult kompaktsed ja kerged.»

Relvasüsteem võimaldab laskmisi teha pikale distantsile, milleks on kuni 1500 meetrit.

«Täname kaitseinvesteeringute keskust meile osutatud usalduse eest. Meil on hea meel, et RKIK on valinud just meie snaiprirelva, mis vastab lõppkasutaja seatud nõudlikele kriteeriumitele. Sako jaoks on oluline, et meie tooteid hinnatakse laialdaselt professionaalide seas üle maailma ning äsja sõlmitud raamleping tõestab seda meile taas,» ütles Sako Ltd peadirektor Juha Alhonoja.

Konkurents hankes oli suur ning lõppvooru esitati kokku viis pakkumust, mille parima pakkumuse nõutud võimele tegi Sako. Selle aasta alguses toimusid erinevate pakkujate relvade testimiseks ka testlaskmised Sirgalas, kus osalesid Sako, Haenel, Unique Apline ja Desert Tech.

Esimene tellimus tehakse ligikaudu 70 relvale. Uued relvad saavad nii kaitseväe 1. ja 2. jalaväebrigaad kui ka kaitseliit.

Uute snaiprirelvade eeldatav tarneaeg on 2024. aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles