Bideni sõnul on ta kõrgest east hoolimata teiseks ametiajaks valmis

Copy
President Joe Biden ja esileedi Jill Biden.
President Joe Biden ja esileedi Jill Biden. Foto: Manuel Balce Ceneta/Scanpix

USA president Joe Biden ütles kolmapäeval ameeriklastele, et on oma kõrgest east hoolimata teiseks ametiajaks piisavalt terve, tunneb end hästi ja on valmis võimalikuks kordusmatšiks Donald Trumpi vastu.

«Ma tunnen end hästi, olen põnevil väljavaadetest võita veel neli aastat presidendina,» ütles 80-aastane riigipea Valges Majas ajakirjanikele.

Biden rõhutas ühtlasi, et tunneb Trumpi ja teab hästi ohtu, mida ekspresident demokraatiale väidetavalt kujutab.

«Ma austan inimesi, kui nad mu vanust karmilt hindavad. Hindasin ka ise seda karmilt enne seda, kui otsustasin kandideerida. Aga nad näevad valimisvõitlust ja hindavad ise, kas mul on vajalik võimekus või ei ole,» rääkis riigipea.

«Ma ei oska isegi öelda, kui vana ma olen. Ma ei oska isegi seda numbrit öelda – see ei registreeru,» naljatas president.

Biden teatas teisipäeval, et kandideerib 2024. aasta valimistel taas ning soovib 80 eluaastast hoolimata tööd Valges Majas lõpule viia.

«Igal põlvkonnal on hetk, mil neil tuleb demokraatia eest välja astuda. Astuda välja põhivabaduste eest. Ma usun, et praegu on see hetk meil. Sellepärast kandideerin ma uuesti Ühendriikide presidendiks. Viigem see töö lõpule,» teatas Biden suhtlusvõrgustikus Twitter.

Kahe esimese ametiaasta suurte seadusandlike võitude ja hiiglaslike välispoliitikakatsumuste järel ei ole Bidenil demokraatide hulgas ühtki tõsiseltvõetavat vastast.

Kuid kampaania vältel, mille tulemuseks võib olla 2020. aasta kordusmatš Donald Trumpi vastu, kerkib ilmselt alatasa üles Bideni vanuse küsimus.

Teise ametiaja lõpuks oleks Biden 86 aastat vana. Ehkki veebruaris tehtud tervisekontroll leidis ta olevat presidendiametiks sobivas vormis, peavad ka paljud tema valijad Bidenit liiga vanaks.

Nädalavahetusel avaldatud NBC Newsi küsitluse tulemused näitasid, et 70 protsenti ameeriklastest on arvamusel, et Biden ei peaks uuesti kandideerima. Suur enamus tõi põhjusena välja Bideni vanuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles