Riigikogu moodustas kolm erikomisjoni

Postimees
Copy
Erikomisjonide liikmete arvu määrab riigikogu juhatus.
Erikomisjonide liikmete arvu määrab riigikogu juhatus. Foto: Sander Ilvest

Riigikogu moodustas täna uues koosseisus kolm erikomisjoni: julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni, korruptsioonivastase erikomisjoni ja riigieelarve kontrolli erikomisjoni.

Kõik erikomisjonid moodustatakse koalitsiooni ja opositsiooni võrdse esindatuse põhimõttel. Iga erikomisjoni liikmete arvu määrab riigikogu juhatus, kes kinnitab ka komisjoni koosseisu ja selles toimuvad muudatused. Komisjonide volitused kestavad riigikogu koosseisu volituste lõpuni.

Julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni esimeheks valiti Jürgen Ligi ja aseesimeheks Aivar Kokk. Liikmetena kuuluvad komisjoni Ants Frosch, Raimond Kaljulaid, Ester Karuse ja Peeter Tali.

Julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjon teeb täidesaatva riigivõimu asutuste üle järelevalvet küsimustes, mis puudutavad julgeolekuasutuste ja jälitusametkondade tegevust, sealhulgas põhiõiguste tagamist, julgeolekuasutuste ja jälitusametkondade töö tõhusust ning nende üle tehtavat järelevalvet.

Korruptsioonivastasest seadusest tulenevate ülesannete täitmiseks loodud korruptsioonivastane erikomisjon valis esimeheks Mart Helme ja aseesimeheks Eerik-Niiles Krossi. Komisjoni kuuluvad ka Irja Lutsar, Tõnis Mölder, Eduard Odinets ja Priit Sibul.

Korruptsioonivastane erikomisjon teeb korruptsioonivastaste meetmete rakendamise üle parlamentaarset järelevalvet, arutab omal algatusel ametiisikute võimalikke korruptsioonijuhtumeid ja annab nende kohta hinnanguid, teeb järelevalvet riigikogu liikmete tegevuspiirangutest kinnipidamise üle, kontrollib oma pädevuse piires huvide deklaratsioone ning täidab muid seadusest tulenevaid ülesandeid.

Riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimeheks sai Urmas Reinsalu ja aseesimeheks Maris Lauri. Liikmetena kuuluvad komisjoni Anti Allas, Lauri Laats, Evelin Poolamets ja Toomas Uibo.

Riigieelarve kontrolli erikomisjoni eesmärk on tagada koostöös riigikontrolliga valitsuse üle kontroll riigieelarve täitmise ning riigi vara ja riigieelarve vahendite säästliku, tõhusa, mõjusa ja õiguspärase kasutamise osas. Komisjon vaatab ka läbi riigi majandusaasta koondaruande ja selle kontrolliaruande, tegeleb avaliku sektori auditeerimise küsimustega ning arutab riigikontrolli kontrolliaruandeid ja ülevaateid ning riigikontrolöri tõstatatud olulisi küsimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles