Zelenskõi toonitas Euroopa Nõukogu resolutsiooni olulisust

BNS
Copy
Ukraina toetuseks meelt avaldavad inimesed Buenos Aireses.
Ukraina toetuseks meelt avaldavad inimesed Buenos Aireses. Foto: Victor R. Caivano/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi nimetas neljapäevaõhtuses videopöördumises väga oluliseks Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee poolt vastu võetud resolutsiooni, mis tunnistas, et Ukraina laste kodumaalt Venemaale viimine sisaldab genotsiidi tunnuseid, vahendas ukrainlaste uudisteagentuur UNIAN.

«Ukraina laste sunniviisiline viimine Venemaale võrdub genotsiidiga. Selle praktika dokumenteeritud tõendid ühtivad genotsiidi rahvusvahelise määratlusega,» edastati resolutsioonis. Nõukogu kutsus ühtlasi üles lapsi ohutult Ukrainasse tagasi saatma.

Dokumendis märgitakse, et rahvusvahelise õiguse kohaselt on sundväljasaatmine märk genotsiidist ning seetõttu tuleb kõiki juhtumeid uurida ja kõik asjaosalised vastutusele võtta.

«Täna oli Strasbourgis oluline poliitiline tulemus Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee istungil. Võeti vastu resolutsioon, mis määrab, et Ukraina laste väljasaatmine Venemaa poolt sisaldab genotsiidi tunnuseid. Praktiliselt aitab see otsus oluliselt kaasa meie globaalsele tööle Venemaa ja selle ametnike, sealhulgas terroristist riigipea, vastutusele võtmises just genotsiidi ja Ukraina-vastase genotsiidipoliitika eest,» ütles Zelenskõi traditsioonilises igaõhtuses videosõnumis.

Presidendi sõnul on Ukraina laste saatmine Venemaale üks läbimõeldumaid elemente Kremli katses kustutada Ukraina rahva identiteet ja hävitada ukrainlaste olemus.

«See on Vene ametnike poolt toime pandud tahtlik genotsiidikuritegu ja nii tuleks seda ka kvalifitseerida. Nii poliitiliselt ja ka juriidiliselt,» ütles president.

Zelenskõi tõi välja, et neljapäeval pöördus Ukraina esileedi Olena Zelenska nõukogu poole spetsiaalselt laste väljasaatmise teemal.

«Meie parlamendiliikmed ja diplomaadid on teinud head tööd. Ja kõigil tasanditel – ametlikel ja mitteametlikel, riigijuhtidega suheldes, parlamentaarsel, valitsustasandil, õiguskaitsetasandil, õigusringkondades ning rahvusvahelistes ja parlamentidevahelistes organisatsioonides. Jätkake seda tööd kõigi küüditatud Ukraina laste koju tagasitoomise ja Venemaa karistamise nimel,» lisas riigipea.

Presidendi sõnul on Ukraina võimudele teada ligi 20 000 lapse andmed, kelle Venemaa viis Ukraina aladelt ebaseaduslikult minema.

«Kuid on ilmne, et see on vaid osa palju suuremast kuriteost. Selliseid lapsi võib olla palju rohkem,» tõdes Zelenskõi.

Uudisteagentuuri andmetel tervitas Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee ühtlasi Rahvusvahelise Kriminaalkohtu otsust Venemaa presidendi Vladimir Putini ja Venemaa lasteõiguste voliniku Maria Lvova-Belova vahistamismääruse kohta. Lisaks tunnistas assamblee Valgevene diktaatori Aleksandr Lukašenko osaliseks ukrainlaste genotsiidis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles