ÜRO nõudis Talibanilt naistele kehtestatud piirangute tühistamist

Copy
Talibani võitlejad Kabulis usupühade ajal korda tagamas.
Talibani võitlejad Kabulis usupühade ajal korda tagamas. Foto: Ebrahim Noroozi/Scanpix

ÜRO Julgeolekunõukogu võttis neljapäeval vastu resolutsiooni, milles kutsutakse Afganistani islamiliikumist Talibani üles kiiresti tühistama kõik naistele kehtestatud piiravad meetmed.

«Afganistanis naistele kehtestatud töötamise keeld vabaühendustes ja ÜRO allasutustes õõnestab inimõigusi ja humanitaarpõhimõtteid,» seisis resolutsioonis, mille poolt hääletasid kõik 15 nõukogu liiget.

«Julgeolekunõukogu kutsub Talibani üles kiiresti ümber pöörama poliitikat ja tavasid, mis piiravad naiste ja tüdrukute võimalust kasutada oma inimõigusi ja põhivabadusi. Naistele tuleb võimaldada juurdepääs haridusele ja tööle ning tagada liikumisvabadus ehk luua tingimused naiste täielikule ja võrdsele osalemisele avalikus elus,» lisati resolutsioonis.

Organisatsioon toonitas praegust rasket majandus- ja humanitaarolukorda, mil ÜRO Afganistani missiooni ja teiste ÜRO agentuuride jätkuv kohalolek riigis on kriitiliselt tähtis.

«Maailm ei istu vaikselt, kui naised Afganistanis ühiskonnast kustutatakse,» ütles Araabia Ühendemiraatide suursaadik ÜRO juures Lana Zaki Nusseibeh.

Venemaa suursaadik Vassili Nebenzia kritiseeris samas resolutsiooni teksti ja süüdistas lääneriike selles, et see ei lähe piisavalt kaugele.

«Kahetseme tõsiselt ja oleme pettunud, et lääne kolleegid tõkestasid ambitsioonikama lähenemise ja tekstid,» väitis Nebenzia.

Vaesuses elavate Afganistani elanike arv on pea kahekordistunud 34 miljoni inimeseni tulenevalt majanduse kokkuvarisemisest pärast USA toetatud valitsuse lagunemist ja Talibani naasmist võimule, teatas ÜRO nädalapäevad tagasi.

USA toetatud riigikorra varisemine 2021. aastal viis rahvusvaheliste toetuste peatamise ja abiprogrammide järsu koomaletõmbamiseni, kuna paljud riigid keeldusid Talibani võimudega koostööd tegemast.

Läinud aasta detsembris said riigis humanitaarabi osutavad vabaühendused järjekordse hoobi, kui Talibani valitsus keelas Afganistani naistel vabaühendustes töötamise. Sel kuul laiendati keeldu ka ÜRO afgaanidest naistöötajatele, mis on sundinud organisatsiooni valiku ette, kas abiprogramme riigis üldse jätkata.

ÜRO Arenguprogramm (UNDP) teatas oma hinnangus, et allpool vaesuspiiri elas 2022. aastal 34 miljonit Afganistani elanikku.

Alates 2020. aastast, mille suvel lääne toetatud valitsus lagunes, on vaeste arv kasvanud riigis 15 miljoni võrra. Värskeid rahvastikuandmeid Afganistani kohta ei ole, kuid ÜRO hindab rahvaarvuks 40 miljonit, mis tähendab, et vaesuses elab 85 protsenti kohalikest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles