USA arutab NATO ja Euroopa Liidu riikidega relvatootmise kiirendamist

BNS
Copy
Ukraina soomukid Bahmuti lähedal.
Ukraina soomukid Bahmuti lähedal. Foto: LIBKOS/Scanpix

Ühendriigid arutavad enam kui 40 Euroopa Liidu ja NATO liikmesriigiga relvade tootmise kiirendamise küsimust, et aidata Ukrainal seista vastu Venemaa agressioonile, vahendas reedel ukrainlaste uudisteagentuur UNIAN.

Pentagoni eestkõneleja kindral Patrick Ryder ütles pressikonverentsil, et vastavasisuline kohtumine toimub Brüsselis juba lähiajal.

«Kohtumine toob kokku esindajad enam kui 40 riigist. Euroopa Liidu ja NATO liikmesriikide esindajad, kes on keskendunud ülemaailmsetele jõupingutustele tootmist kiirendada ja toetada Ukrainat enda kaitsmisel provotseerimata ja ebaseadusliku Venemaa sissetungi eest,» selgitas Ryder.

Alliansi peasekretär Jens Stoltenberg teatas neljapäeval, et NATO liitlased ja partnerid on andnud Ukrainale 1550 soomukit ja 230 tanki, mille abil võidelda Venemaa okupatsiooniväe vastu.

Tarned mullu veebruarist alates moodustavad kokku enam kui 98 protsenti Ukrainale lubatud lahingusõidukitest.

«Kokku oleme välja õpetanud ja varustanud enam kui üheksa uut Ukraina soomusbrigaadi. See asetab Ukraina tugevale positsioonile, et jätkata okupeeritud alade tagasivõtmist,» sõnas Stoltenberg.

NATO liikmesriigid on varustanud Ukrainat ka õhutõrjesüsteemidega ja suurtükkidega. Poola ja Tšehhi on andnud lisaks ka Nõukogude Liidus toodetud hävitajaid MiG-29.

Stoltenberg tõi ühest küljest küll esile seninägematu sõjalise abi Ukrainale, kuid teisalt hoiatas, et Venemaad ei tohiks kunagi alahinnata. Moskva on mobiliseerinud rohkem maavägesid ja on valmis saatma lahingusse tuhandeid sõdureid äärmiselt kõrge ohvrite hinnaga.

«Ilmselt pikemaajalise konflikti valguses peavad NATO riigid säilitama senise kursi ja jätkama Ukraina varustamist kõige sellega, mida läheb vaja võitmiseks,» ütles peasekretär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles