LUUBI ALL Eraõpetajad tulevad põranda alt välja

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Heili Aavola õpib Tartu Ülikoolis kolmandat aastat keemiat, mille kõrvalt leiab aega anda nädalas kuni neli 60-minutilist eratundi. 
Heili Aavola õpib Tartu Ülikoolis kolmandat aastat keemiat, mille kõrvalt leiab aega anda nädalas kuni neli 60-minutilist eratundi. Foto: Kristjan Teedema

Emad-isad otsivad oma lastele, kes jäänud teadmiste omandamisega kimpu, üha sagedamini abi eraõpetajailt, sest näevad, et koolitundides saadavast ei piisa või ei jõua seal räägitu kohale, et elus edasi jõuda.

Eraõpetajate turg, mis veel mõni aasta tagasi toimetas peaaegu nähtamatult, suust suhu soovituste ja tutvuste kaudu, on tulnud n-ö põranda alt välja. Eratundide andjaid leiab kümnete kaupa veebikülgedel, nagu Koduõpetajate pank ja Annaabi, neid vahendavad platvormid, nagu Mentornaut ja Pinpaya, ning ettevõtted, nagu Eraõpetaja OÜ, lisaks pakuvad paljud oma teeneid iseseisvalt. Eraõpetajate hulgas leidub nii tudengeid, kes saavad sedasi taskuraha, praegusi ja endisi õpetajaid, kes teenivad palga- ja pensionilisa, aga ka töötavaid spetsialiste, kes annavad sageli eratunde lihtsalt seepärast, et meeldib.

Nõudlust eraõpetajate järele ei tekita üksnes see, et saada eksamil parem hinne või valmistuda katseteks, et pääseda eliitkooli. Põhjusi on palju rohkem, sh koduõppe toeks, keelte õppeks, olümpiaadideks valmistumiseks, aga ka lihtsalt suurest huvist mõne õppeaine vastu, loetleb Mentornaudi meeskonna liige Monika Muru. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles