RMK lammutab kaks korralikku vaatetorni (7)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Tahu vaatetornil pole ei pealtnäha ega eksperdi hinnangul häda midagi, ometi nimetab RMK seda ohtlikuks.
Tahu vaatetornil pole ei pealtnäha ega eksperdi hinnangul häda midagi, ometi nimetab RMK seda ohtlikuks. Foto: Andrus Karnau

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) lammutab kaks heas korras linnuvaatetorni Läänemaal, sest pole saanud maaomanikega sõlmida notariaalselt kinnitatud lepinguid.

Siinkirjutaja ei hakka salgama, et on teemaga seotud. Side pole majanduslik ega ühiskondlik, see on emotsionaalne. Sel aastal läheb lammutamisele vaatetorn Kirimäe saares, kus olen istunud ja seisnud tunde ja tunde, vaadates merele.

Pühapäeval tornist alla tulles märkasin seal silti: «Kirimäe vaatetorn suletud ja selle kasutamine keelatud!» Miks suletud?

RMK veebileht «Loodusega koos» annab teada, et Kirimäe vaatetorn on amortiseerunud ja kasutuseks suletud. Lugesin ega saanud aru. Amortiseerunud torn peaks olema katki, mädanenud. Kirimäe vaatetorn on betoonvundamendil, tugitalad immutatud puidust. Selline puit kestab aastakümneid, torni vaateplatvormi servalauad on natuke sammaldunud. Üks lipp on piirdest puudu, aga see ei ole ohtlik. Tegemist on heas korras puust vaatetorniga. Trepiastmed ilusad ja terved.

Ent Kirimäe torn läheb juba sel aastal lammutamisele. Nagu ka teine RMK valitseda olev linnutorn Noarootsi poolsaarel Tahus. Tornid asuvad eramaal ja maaomanikud polevat nõus sõlmima notariaalset lepingut, et tornid võiks nende maal olla. RMK on otsustanud tornid maha lõhkuda.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles