ÜRO peasekretär saadab Sudaani erisaadiku

Copy
Kaader Hartumist.
Kaader Hartumist. Foto: VIDEO OBTAINED BY REUTERS&Scanpix

ÜRO peasekretär Antonio Guterres saadab oma erisaadiku Sudaani seoses seal valitseva enneolematu olukorraga, teatas pühapäeval tema pressiesindaja.

«Sudaani kiiresti süveneva humanitaarkriisi valguses saadab Guterres ÜRO hädaabi koordinaatori Martin Griffithsi viivitamatult piirkonda,» ütles pressiesindaja Stephane Dujarric avalduses.

«Kriisi ulatus ja levimiskiirus on Sudaanis enneolematu. Oleme äärmiselt mures,» seisis avalduses.

Sudaani vaenupooled pikendasid pühapäeval taas 72 tunni võrra relvarahu, teatasid USA ja Saudi Araabia võimuesindajad, kes vahendasid kõnelusi.

Pealinnas Hartumis jätkusid pühapäeval relvarahust hoolimata ägedad lahingud. Riigist on põgenenud kümned tuhanded inimesed ja endine peaminister hoiatas, et konflikt võib paisuda täiemahuliseks kodusõjaks.

Punase Risti esimene humanitaarabilastiga lennuk maandus pühapäeval Sudaanis, kus lahingud kahele rivaalitsevale kindralile lojaalsete vägede vahel kestavad kolmandat nädalat.

«Kaheksa tonni humanitaarabi sisaldab kirurgilisi vahendeid Sudaani haiglate ja Sudaani Punase Poolkuu Seltsi vabatahtlike toetamiseks,» teatas Rahvusvaheline Punase Risti Komitee (ICRC).

15. aprillil puhkenud lahingutes on hukkunud üle 500 inimese ja tuhanded saanud haavata, samas kui kümned tuhanded on oma kodudest lahkuma sunnitud.

Pealinnas on surnukehad jäänud konflikti algusest peale tänavaile vedelema ning ICRC Aafrika piirkonna direktor Patrick Youssef ütles ajakirjanikele, et Sudaani Punane Poolkuu püüab surnukehade juurde pääseda.

Maailma Terviseorganisatsiooni andmeil töötab pealinnas Hartumis vaid 16 protsenti haiglatest ja lahingutes on mitmed rajatised mürsutabamusi saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles