Omniva tutvustab Hansa kaubalaeva vrakki kujutavat postmarki

Postimees
Copy
Hansa kaubalaevaga postmark
Hansa kaubalaevaga postmark Foto: Omniva

Eesti ajalooliste laevade postmargisarjas ilmub teisipäeval mark, millel on kujutatud Hansa kaubalaeva vrakk. Tegemist on ühe suurima keskaegse kaubalaeva vrakiga, mis seniajani Euroopast leitud.

Ehitustööde käigus möödunud aasta kevadel Tallinnast, Lootsi tänavalt leitud laevavrakk on huvitav leid nii Eesti kui Euroopa laevaarheoloogias. Väga hästi säilinud keskaegne kaubalaev sisaldab sadu leide, nende hulgas mõningaid ülimalt haruldasi, näiteks kompass ja laevarotid. Laev ja leiud avavad uue peatüki keskaegse meresõidu uurimises ning täiendavad varasemast teadaolevat pilti hansakaubandusest Läänemerel.

Postmarki esitleb 2. mail Omniva juhatuse esimees Mart Mägi Tallinna Meremuuseumis toimuval Lootsi vrakihalli esitlusel ja merefoorumil, teatas ettevõte.

Postmargi kujundaja on Roman Matkiewicz ja see trükiti trükikojas Vaba Maa. Margi trükiarv on 25 000 tükki ja selle nominaal on 1,30 eurot. Esimese päeva ümbrik ja maksimumkaart on müügil Omniva e-poes ja postkontorites üle Eesti. Esimese päeva tempel on kasutusel Tallinnas, Toompea postkontoris, Lossi plats 4.

Dendrokronoloogilised uuringud näitasid, et kõige vanemad laevadetailid pärinesid aastast 1363. Kuna laeval olid osaliselt säilinud ka lastina veetud tammeprussid, siis sealt võetud proovid näitasid, et laev on uppunud ilmselt 1375. aasta paiku. Vrakk on 24,5 meetrit pikk, 9 m lai ja 4 m kõrge ning kaalub 97,7 tonni. Vrakk paiknes pinnases ligikaudu 1,5 meetri sügavusel maapinnast.

Alates 2022 suvest paikneb keskaegse kaubalaeva vrakk Eesti Meremuuseumi Lennusadama alal, kus seda konserveeritakse ja seejärel eksponeeritakse muuseumi uues laevahallis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles