Keskkriminaalpolitsei pidas kinni kuritegelikku ühendusse kuulumises kahtlustatavad

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Politseibuss
Politseibuss Foto: Jürgen Puistaja

Aprilli lõpus pidasid keskkriminaalpolitsei ametnikud koostöös Soome ametivõimudega Eestis ja Soomes kinni kaheksa inimest, keda kahtlustatakse kuritegelikku ühendusse kuulumises, teatas PPA. 

Kahtlustuse järgi juhtis ühendust kuritegelikus maailmas Jokkerina tuntud 51-aastane Valeri Ramjalg. Kuritegelikku ühendusse kuulumises kahtlustatakse kokku üheksat inimest.

Esialgsetel andmetel on kahtlustatavaid alust seostada varavastaste ja majandusalaste süütegudega, näiteks kelmustega. Kõiki kahtlustatavaid on varem karistatud ka vägivallakuritegude eest.

Helsingin Sanomat täpsustab, et grupeeringut kahtlustatakse muu hulgas Soome ehitusvaldkonda tööle läinud eestlaste, lätlaste ja leedukate sunnitööle sundimises. 

Riigiprokurör Raigo Aasa sõnul tehti tihedat koostööd Soome ametivõimudega, sest Soomes kahtlustatakse neid isikuid erinevate kuritegude toimepanemises, näiteks tööjõuvahendamise valdkonnas inimkaubanduses ja pettuses ning ka maksupettuses ja salakaubaveos.

Keskkriminaalpolitsei organiseeritud kuritegude büroo juhi Ago Leisi sõnul panid jõugu liikmed kahtlustuse põhjal toime varavastaseid ja majanduskuritegusid. «Seda ühendust iseloomustab ka see, et nad on üks väheseid eestikeelseid ühendusi Eesti kuritegelikus ringkonnas,» kirjeldas Leis.

Organiseeritud kuritegevus on avalikkusele vähe tajutav

Aas selgitas, et mitme inimese toime pandud kuritegu ei tähenda automaatselt kuritegelikku ühendust. «Kuritegelikul ühendusel on struktuur, hierarhia ja selle tegevus ei katke ka liikmete lahkumisel või liikmeskonna muutumisel. Mõneti on tegemist alternatiivse eraldiseisva ühiskonnagrupiga, mis on ellu kutsutud kuritegude toimepanemiseks,» selgitas riigiprokurör.

Leisi sõnul teenib organiseeritud kuritegevus raha kõikvõimalike kuritegude toimepanemisega, olgu selleks narkokuritegevus või viimasel ajal rohkem pilti tulnud valgekraelised kuriteod ehk kelmused ja maksukuriteod.

«Tänapäeva organiseeritud kuritegevus ei ole avalikkusele tajutav, kuid selle ohtlikkust ei tohi alahinnata. Näeme kuritegevuse rahvusvahelistumist ja Eesti piiridest väljaminemist, mis tähendab, et kahju tehakse ka mujal,» ütles ta.

Kahtlusalused võeti vahi alla

Kuna kahtlustatavad võivad vabaduses viibides jätkata kuritegude toimepanemist või hakata kriminaalmenetlusest kõrvale hoidma, taotles prokuratuur kohtult luba kõikide kahtlustatavate vahistamiseks.

Harju maakohus võttis seitse kahtlustatavat kuni kaheks kuuks vahi alla, kaks kahtlustatavat on vahi all Soomes. Kõiki kahtlustatavaid on varem kriminaalkorras karistatud näiteks vägivalla- ja varavastaste kuritegude, aga ka narkokuritegude eest.

Kriminaalmenetlust alustati karistusseadustiku paragrahvide järgi, mis käsitlevad kuritegeliku ühenduse organiseerimist (KarS § 256) ja kuritegelikku ühendusse kuulumist (KarS § 255).

Uurimist viib läbi keskkriminaalpolitsei organiseeritud kuritegude büroo ja juhib riigiprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles