VIDEO Pevkur: Iisraelist hangitava õhuründemoona maksumus on üle 100 miljoni euro (3)

Copy

Kaitseminister Hanno Pevkur (RE) rääkis teisipäevasel pressikonverentsil enne leppe allkirjastamist, et õhuründemoona hange on üks kallimaid lepinguid Eesti kaitsehangetes. Samuti avaldas ta lootust, et Eesti hangitavat süsteemi siiski kunagi päriselt kasutama ei pea. 

Eesti ostab Iisraeli ettevõttelt Israel Aerospace Industries (IAI) suures koguses varitsevat õhuründemoona. Tegemist on seni ühe kalleima kaitsevaldkonna hankega, mis Eesti on kunagi teinud. Varitseva õhuründemoona hankimise peamine eesmärk on kasvatada Eesti pikamaa täpisründe võimet. 

Pevkur toonitas kõne alguses hanke olulisust ning nentis, et selle nimel on peetud väga palju läbirääkimisi ja tehtud palju taustatööd: «Et valida välja Eesti jaoks kõige sobivam ja parem võime.»

Lepingu maksumus tema sõnul avaldamisele ei kuulu ning täpsetest tehnilistest andmetest rääkida ei saa. «Nii palju saan ma öelda, et kogumaht on üle 100 miljoni euro. Tegemist on Eesti kaitsehankes väga suure lepinguga ja seetõttu palun mõistke meid ja saage aru, et kõiki detaile avaldada ei saa. See on meie enda kaitse huvides,» rääkis ta. 

«Ma loodan, et mitte kunagi ei lähe meil seda süsteemi vaja. Aga iga vastane, kes peaks tulema Eesti või NATO vastu, peab teadma, et Eestil selline võime on,» lõpetas ta kõne. 

Esimesi tarned saabuvad 2024. aastal, mille eelselt saab kaitsevägi vajaliku väljaõppe, mille järel ollakse valmis süsteeme rakendama põhimõtteliselt kohe kui need on kohal.

Varitseva õhuründemoona hankimise eel viidi läbi põhjalik turu-uuring kaitseväe vajadustele sobilikuima lahenduse leidmiseks. Eesti tellimuseks oli eelkõige pikale distantsile ründevõimekuse saavutamine. Kriteeriumiteks olid lisaks distantsile täpsus, ründevahendi hukukindlus ning laiaulatuslik üheaegne ründevõimekus.

«Varitseva õhuründemoona turg on hetkel turbulentne. Viimase aja sõjad, muuhulgas Mägikarabahhi konflikt ja loomulikult Ukraina sõda, on näidanud seda tüüpi ründevahendite suurt efektiivsust ning neid süsteeme on arendama asunud mitmed riigid ja lähiajal on turule sisenemas ka uusi tegijaid. Tulevikus on oodata sellel turul kindlasti kõva konkurentsi ja eks lähimad aastad näitavad, kuhu need süsteemid edasi arenevad,» ütles kaitseinvesteeringute keskuse relvastuse kategooriajuht Ramil Lipp.

IAI presidendi Boaz Levi sõnul peegeldab sõlmitud leping peegeldab kasvavat usaldust ning suhteid ettevõtte ning Eesti vahel. 

Turu-uuringut varitseva õhuründemoona hankimiseks alustati 2022. aasta kevadel esimeste ettevõtete kaardistamisega. Turu-uuringus oli ettevõtteid USA-st, Türgist, Lõuna-Koreast, Poolast, Saksamaalt, Iisraelist, Suurbritanniast ning Eestist.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles