Politsei keelab 9. mai eel agressiooni toetavad avalikud koosolekud

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Politsei töö 9. mail Kaitseväe kalmistul pronkssõduri juures. Pildil dialoogipolitsei
Politsei töö 9. mail Kaitseväe kalmistul pronkssõduri juures. Pildil dialoogipolitsei Foto: Madis Veltman

Politsei otsustas keelata Harjumaal, Lääne- ja Ida-Virumaal avalike koosolekute korraldamise 5.–9. maini, kui on alust arvata, et koosolekul õhutatakse agressorriigi sümboolikat, kasutades vaenu.

Ida-Harju politseijaoskonna juhi Roger Kummi sõnul registreeris politsei eelmisel aastal enim agressorriiki toetava sümboolika kasutamist just 9. mail, seda ligi 200 korral. «Sümbolitel, mida parasjagu kannavad sõjakuritegusid toime panevad Venemaa sõdurid, ei ole kohta vabas Eestis, seda on viimase aasta vältel mitmel korral kinnitanud ka kohus,» sõnas Kumm.

Seetõttu keelab politsei sel aastal 9. mail ja sellele eelnevatel päevadel avalikud koosolekud, kus kasutatakse suure tõenäosusega vaenulikku sümboolikat, kuna need võivad endaga kaasa tuua tõsiseid õigusrikkumisi ning konflikte.

Keelatud avaliku koosoleku korraldamise eest karistatakse rahalise karistuse või kuni aastase vangistusega. Politsei peab kinni inimesed, kes keelatud koosolekul osalema agiteerivad või keelatud koosolekut muul moel korraldada aitavad.

«See tähendab, et ei tohi toimuda rongkäike, kogunemisi ja kõnepidamisi, mis propageerivad sõda ja toetavad sümbolite, sõnade ja tegudega Putini režiimi sõjakuritegusid Ukrainas,» selgitas Kumm.

Tänaseks ei olnud ühtegi sellist avalikku koosolekut registreeritud.

«Hoiame silma peal ka internetis ja eriti sotsiaalmeedias toimuval, et ära hoida vaenu õhutamine või sellised juhtumid kiirelt tuvastada,» rääkis politseijaoskonna juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles