Tagadi restauraatorite päeval tähistatakse näitusega BMW mootorrataste 100. sünnipäeva

Postimees
Copy

Harjumaal Saku vallas toimub pühapäeval, 7. mail Tagadi restauraatorite päev, mida on Eesti Vanamootorrattaklubi Unic-Moto korraldanud juba ligi 30 aastat. Baltikumi suurimal vanatehnikalaadal toimub alati ka temaatiline tsiklinäitus, mis on sel aastal pühendatud BMW mootorrataste sajandale sünnipäevale.

1916. aastal lennukimootorite valmistajana alustanud BMW (Bayerische Motoren Werke AG) tehase tegevus peatati 1919. aastal, sest pärast esimest maailmasõda keelati Saksamaal Versailles' rahulepinguga lennukite tootmine. Äri jätkamiseks tekkis mõte arendada motoriseeritud kaherattalisi ning see ülesanne usaldati 1922. aastal BMW peainseneriks ja disainidirektoriks saanud Max Frizile (1883–1966). Suure pühendumise ja kirega asus Friz tööle ning juba 1923. aasta septembris esitleti Berliini näitusel BMW esimest mootorratast R32. Huvilistele teadmiseks, et esimese auto tegi BMW alles 1929. aastal.

Sel pühapäeval tuuakse Tagadile kokku eksklusiivsed taastatud BMW mootorrattad eelmisest sajandist. Esindatud on näiteks sellised mudelid nagu R11, R12, R17, R35, R51, R71 ja R69S. Lisaks toob Inchcape Motors Estonia OÜ kaasa uhiuue ja läbi aegade kõige võimsama boksermootoriga (1802 cm³, 91 hj) BMW mootorratta R18, mis baseerub ajaloolisel 1936. aasta mudelil R5, millelt uus ratas on saanud viis ikooni: raami ja paagi kuju, värvi, valged triibud ja avatud kardaani.

Lisaks BMWdele on laadal traditsiooniliselt avatud ka uunikumautode näitus ning kõik, kes tulevad kohale oma laheda retropilliga, saavad selle parkida värava kõrval asuvasse spetsiaalsesse parklasse. Ka mootorratastele on eraldi asfaltparkla värava ees. Parkimine oli ja jääb Tagadi laadal tasuta teenuseks, kuid sissepääs laadaplatsile maksab külastajatele viis eurot. Alla 16-aastastele on sisenemine tasuta.

Väljanäituse kõrval on avatud Unic-Moto infotelk, kust saab teavet nii klubi kui ka vanade mootorrataste kohta. Müügil on Eesti Vanatehnika Klubide Liidu värske väljaanne Vanad Veljed, kus seekord on põhjalikum lugu Eesti jalgrattatootmise ajaloost ning põnevat statistikat taastatud sõidukite kohta.

Kaks korda aastas – mai ja oktoobri esimesel pühapäeval – toimuvale Tagadi restauraatorite päevale kogunevad ostjad ning kaupmehed nii üle Eesti kui ka lähiriikidest Lätist, Leedust ja Soomest. Sündmuse eesmärk on aidata tehnikahuvilisi vanade sõidukite ja tehnika restaureerimisel ning kogumisel. Seekordne Tagadi restauraatorite päev toimub pühapäeval, 7. mail kella 8–15.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles