INTERVJUU Toomas Asser: Tartu Ülikool jääb Eesti elanikele tasuta õppega rahvusülikooliks (4)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Toomas Asseri sõnul on eesmärk täisliikmelisus CERN-is
Toomas Asseri sõnul on eesmärk täisliikmelisus CERN-is Foto: Margus Ansu

Toomas Asser jättis ligi neli aastakümmet kestnud töö neurokirurgina aastal 2018, kui ta esimest korda Tartu Ülikooli rektoriks valiti. Et Asser on suure teadus- ja haridusasutuse juhtimisega hästi hakkama saanud, näitab see, et valimiskogu eelistas tema jätkamist ka teisel ametiajal.

Kas jätkate sissekäidud rajal või käsitlete järgmist rektoriperioodi kui uut algust?

Arvan, et tulevad muutused. Need asjad, mida lubasin viis aastat tagasi, olid väga olulised, ja mis on käima saadud, see ka jätkub. Näiteks lubasin doktorantide staatuse muutust ja see ka õnnestus. Nad olid varem lihtsalt stipendiumisaajad, sotsiaalsete garantiideta. Nüüd on aga teadustöötajad, sest nende töö on teadus ja nad saavad selle eest palka.

Mida see staatuse muutmine ülikoolile annab?

Meil ei jätku doktorantuuri eestikeelseid noori. Ülikoolid, riik, ka ettevõtjad peavad kaasa aitama, et doktorikraad muutuks ihaldusväärsemaks. See ongi üks järgmise viie aasta ülesandeid.

Sellega haakub teine teema, millega eelmise viie aasta jooksul tegelesin, nimelt karjäärimudel ülikoolis. Akadeemilist elu alustades peaks noorel olema mingi rada ees, mida mööda minna, mis oleks stimuleeritud ja atraktiivne. See tähendab, et peab olema raha teaduse tegemiseks ja kõrgelt haritud inimese vääriline palk. Teadusgrandi kõrval peab olema tagatud ka baasrahastamine, et teadlane tunneks end kindlamalt.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles