Zelenskõi saabus Hollandisse ja peaks esinema Haagis

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Soome president Sauli Niinisto.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Soome president Sauli Niinisto. Foto: EPA/MAURI RATILAINEN/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi saabus kolmapäeva õhtul pärast Soome visiiti Hollandisse ja peaks Haagis esinema kõnega, teatas ukrainlaste uudisteagentuur UNIAN.

Kõne pealkirjaks on agentuuri andmetel «Ilma õigluseta pole rahu».

Kohaliku meediakanali Nieuwsuur informatsiooni kohaselt maandus Hollandi valitsuse lennuk Zelenskõiga pardal Schipholi rahvusvahelises lennujaamas õhtul kell 22.10 kohaliku aja järgi.

Nieuwsuuri andmetel peab Ukraina president neljapäeval Haagis kõne ja külastab ka Rahvusvahelist Kriminaalkohut, mis uurib venelaste sõjakuritegusid, mille on Ukrainas toime pannud Vene okupandid.

Meedias märgiti, et tegemist on Zelenskõi esimese visiidiga Hollandisse kogu tema ametiaja jooksul.

Ukraina president tänas varem päeval Helsingis kõiki Põhjamaid toetuse eest ning rõhutas, et Ukraina on juba NATO de facto liikmesriik.

Soome president Sauli Niinistö ütles pressikonverentsil, et Ukraina ja Põhjamaade liidrite kohtumisel peeti avameelseid kõnelusi. Niinistö sõnul andsid Põhjamaad tugeva toetuse Ukrainale, ukrainlastele ja Kiievi rahuprogrammile.

Zelenskõi ütles Soomet külastades ühtlasi, et käesolev aasta on sõja seisukohast otsustav.

«Mida tugevamat survet me ründajale avaldame, seda kiiremini ründamine lõpeb,» ütles Zelenskõi pressikonverentsil.

Zelenskõi rääkis, et tuli Soome visiidile, sest Soome ja Ukraina on partnerid. Lisaks tahtis president oma sõnul ajada julgeolekuasju Põhjamaade tippkohtumisel osalejatega ja tugevdada Ukraina relvajõude lahinguväljal.

Ukraina riigipea kiitis Soomet Ukraina toetamise eest nii relvade kui Venemaa rünnakutes hävinud elektrivõrgu taastamise ja abiga elanikkonnale.

Zelenskõi avaldas lootust, et Ukraina saab ühel päeval NATO liikmeks nagu Soome, kuid tema sõnul saavad ukrainlased aru, et sõja ajal alliansiga liituda ei saa.

«Soovime siiski poliitilist toetust selles suunas. Et ukrainlastele esitataks kutse. Praegusel hetkel ei saa me NATO liikmeks saada, aga meie eesmärk on olla ühel päeval NATO täisliige,» rääkis president.

Niinistö ütles, et NATO liikmesriikidel on Vilniuse tippkohtumisel väga tähtis saavutada ühtne nägemus Ukraina liikmelisusest.

«NATO on tugevam, kui ta räägib ühel häälel,» rõhutas Niinistö.

NATO tippkohtumine peetakse juulis Vilniuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles