USA: Iraan peab viivitamatult vabastama Panama lipu all sõitva tankeri

Copy
Kaader tankeri ümberpiiramisest Iraani revolutsioonikaardi aluste poolt.
Kaader tankeri ümberpiiramisest Iraani revolutsioonikaardi aluste poolt. Foto: U.S.NAVAL FORCES CENTRAL COMMAND/Scanpix

Ühendriigid kutsusid kolmapäeval Iraani üles viivitamatult vabastama Hormuzi väinas hõivatud Panama lipu all sõitvat naftatankerit.

«Iraani poolt laevaliikluse häirimine ning sekkumine navigeerimisõigustesse piirkondlikes ja rahvusvahelistes vetes on vastuolus rahvusvahelise õigusega ning õnnestab piirkonna stabiilsust ja julgeolekut,» ütles USA välisministeeriumi pressiesindaja Vedant Patel.

«Me ühineme rahvusvahelise üldsusega ning kutsume Iraani valitsust ja mereväge viivitamatult vabastama laev ja selle meeskond,» jätkas Patel.

USA sõjavägi teatas varem päeval, et Iraani väed hõivasid Hormuzi väinas Panama lipu all seilava tankeri. Tegemist on teise sellise vahejuhtumiga vähem kui nädala jooksul.

«Tanker liikus Araabia Ühendemiraatidesse, kui selle peatas Iraani revolutsioonikaardi merevägi (IRGCN). Tosin kiirründealust piirasid aluse keset väina ümber, sundisid kurssi muutma ja suunduma Iraani territoriaalvetesse,» teatas Bahreinis baseeruv USA viies laevastik.

Vahejuhtumid Pärsia lahes, mida mööda liigub kolmandik meritsi transporditavast naftast, on sagenenud alates 2018. aastast, kui USA toonane president Donald Trump lahkus Iraani tuumaleppest ja taaskehtestas islamivabariigile sanktsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles