USA peatas toiduabi andmise Etioopia kriisipiirkonnale

Copy
Tigray põgenikud toiduabijärjekorras Um-Rakoba pagulaslaagris.
Tigray põgenikud toiduabijärjekorras Um-Rakoba pagulaslaagris. Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH/Scanpix

USA juhtiv rahvusvaheline humanitaarabiagentuur USAID teatas kolmapäeval, et peatas toidusaadetised Etioopias asuvasse sõjast räsitud Tigray kriisipiirkonda pärast seda, kui saadetised suunati kohalikele turgudele.

«Oleme teinud raske otsuse peatada kogu organisatsiooni toetatud toiduabi Tigray piirkonnas kuni juhtunut selgitatakse,» ütles humanitaarabiagentuuri haldur Samantha Power.

«Agentuur avastas hiljuti, et näljahädaga sarnastes tingimustes kannatavatele Tigray elanikele mõeldud toiduabi suunati mujale ja seda müüakse kohalikul turul,» seisis Poweri avalduses.

Veidi hiljem langetas sama otsuse ka Maailma Toiduprogramm (WFP).

«Abi laialijagamine ei jätku enne, kui WFP suudab tagada elutähtsa abi jõudmise selle ettenähtud adressaatideni,» öeldi organisatsiooni avalduses.

Kumbki organisatsioon ei teatanud, kes toiduabi võttis ja seda edasi müüs, kuid kinnitasid, et on tõstatanud selle probleemi Etioopia föderaal- ja piirkonnaametnikega.

WFP teatas, et tuletas piirkondlikele ametnikele meelde, et nad peavad jälgima ebaseaduslikke tegevusi ja neist teavitama ning jõustama toidujaotamise lepinguid.

Power lias, et võimud lubasid aidata tuvastada ümbersuunatud varude taga olevaid kurjategijaid ja võtta nad vastutusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles