Siseministeerium lõpetas distsiplinaarmenetluse Elmar Vaheri suhtes (6)

BNS
Copy
Elmar Vaher nõustab Omnivat
Elmar Vaher nõustab Omnivat Foto: Eero Vabamägi

Siseministeerium lõpetas distsiplinaarmenetluse politsei- ja piirivalveameti (PPA) endise juhi Elmar Vaheri suhtes, kuna tema teenistusaeg sai läbi.

Lõpetamisega ei anta hinnangut, kas kriminaaluurimise all olev Vaher rikkus või ei rikkunud teenistuskohustusi. Distsiplinaarmenetlust saab läbi viia üksnes teenistussuhtes oleva ametniku üle, Elmar Vaheri viimane tööpäev PPA peadirektorina oli aga 2. mail.

Valitsus nimetas Elmar Vaheri PPA peadirektori kohale 3. mail 2018. aastal viieks aastaks ehk kuni tänavu 2. maini. Kuivõrd see on avaliku teenistuse seaduses ette nähtud tähtajaline teenistussuhe, siis lõpeb töösuhe tähtaja saabudes.

Avaliku teenistuse seaduse kohaselt on distsiplinaarsüütegu teenistuskohustuse süüline rikkumine. Avaliku teenistuse seadusest tuleneb, et distsiplinaarmenetluse saab algatada, läbi viia ja karistust määrata vaid avalik-õigusliku teenistus- ja usaldussuhte raames. Kui avaliku võimu kandja teenistussuhe ametnikuga lõpeb, ei saa ka läbi viia teenistuskohustuste rikkumisest tingitud distsiplinaarmenetlust, kuna ei ole õiguslikku suhet, milles kohustused saaksid kehtida. Seega on distsiplinaarmenetlus võimalik vaid siis, kui isik on teenistuses.

Kaitsepolitsei ametnikud esitasid 21. märtsil kelmuse kahtlustuse maksu- ja tolliameti tolliosakonna juhile Eerik Heldnale ning kelmusele kaasaaitamise kahtlustuse politsei- ja piirivalveameti peadirektorile Elmar Vaherile.

Kahtlustuse kohaselt vormistati Heldna tema soovil ja Vaheri osalusel 2019. aasta aprillis näiliselt teenistusse politsei- ja piirivalveametis ning viidi samal päeval tähtajaliselt üle kaitseväe struktuuriüksusesse, kus ta tegelikult töötas juba aasta aega.

Kahtlustuse kohaselt esitas Heldna 2022. aasta maikuus pensioniavalduse sotsiaalkindlustusametile, millega taotles eluaegset väljateenitud aastate pensionit.

Pensioniavalduse aluseks olid dokumendid, mis kajastasid muu hulgas Heldnale näiliselt loodud politseiteenistuse staaži ligi kahe aasta vältel. Ilma selleta ei oleks Heldnal täitunud nõutav 25-aastane politseiametniku staaž ja tal ei oleks olnud õigust eluaegsele väljateenitud aastate pensionile. See on esialgne kahtlustus, mis võib prokuratuuri teatel menetluse kestel muutuda.

Kelmusele kaasaaitamise kahtlustuse tõttu ametist kõrvaldatud PPA peadirektor Elmar Vaheri sõnul on tal õiguslik vaidlus politsei teenistusstaaži teemal kaitsepolitseiga kestnud juba aastaid ning ta kavatseb sellepärast kohtus edasi võidelda.

«Ma ei tunne endal süüd. Minu seisukoht, mille pärast on kestnud õiguslik vaidlus politsei staaži, rotatsiooni ja tööle asumise küsimuses kolm aastat, jääb samaks, mis varem. Kaitsen seda ka kriminaalmenetluses,» on Vaher öelnud.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles