GALERII Endisel juudi kalmistul avati mälestustahvel (1)

Postimees
Copy

Vanale juudi kalmistule Tallinnas Magasini tänaval paigaldati täna Eesti, Iisraeli ja Eesti Juudi Kogukonna taastamise 35. aastapäeva auks mälestustahvel.

Mälestustahvlil on sõnum «Et saaks teada tulev põlv – pojad, kes sünnivad – ja tõuseksid ning jutustaksid oma poegadele».

Kesklinna vanem Monika Haukanõmm ütles avamisel, et linnaruumi on talletunud nii head kui ka rasked ajad. «Kunagisest juudi kalmistu alast ei jäänud pärast II maailmasõda suurt midagi järele ning hiljem sai sellest kasutu tühermaa. Suurepärane, et saame anda sellele kohale tagasi ilu ja väärikuse,» ütles Haukanõmm. «Linn meie ümber jutustab meie kõigi lugu – nende inimeste ja kogukondade lugu, kes siin elavad. Mitte ainult seda, mis täna toimub, vaid ka sündmuseid kaugete aegade tagant. Meie vanavanaisad olid kunagi poegadeks, kes oma esiisade lugusid edasi kandsid, kunagi kannavad selle eest hoolt tänased noored.»

«See on ajaloolise tähtsusega paik kõigile Eesti juutidele, kus on koht minevikule, olevikule ja mis kõige tähtsam – tulevikule. Oleme kindlad, et sellest saab väärikas puhkeala, kuhu tulla mõtteid koguma või lahkunuid mälestama,» ütles Eesti Juudi Kogukonna esinaine Alla Jakobson.

Juudi kalmistu rajati arvatavalt 18. sajandi lõpus. Aastatel 1870–1880 ümbritseti ala paekivimüüriga, ehitati väravad, valvurimajake ja kabel, hiljem ka matusekabel. 1920ndatel lõpetati kalmistule uute hauaplatside väljaandmine, kui avati uus juudi kalmistu Rahumäel. Vana kalmistu hävitati 1960. aastatel ja selle kohale rajati 1967. aastal autobaasi tehniline kompleks. Aastakümneid asusid seal remonditöökojad, tühjaks jäänud hooned lammutati 2012 suvel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles