GALERII Muinsuskaitseamet jagas väärtuslike taluhoonete omanikele toetust

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy

Selgunud on Eesti väärtusliku taluarhitektuuri toetamise taotlusvooru tulemused.

Muinsuskaitseameti viiendat korda toimuvasse taotlusvooru laekus tänavu tähtajaliselt 39 taotlust kogusummas üle 340 000 euro. Enne 1940. aastat ehitatud väärtuslike taluhoonete katusetööde teostamiseks sai kogusummas 200 000 eurot toetust 18 eraomanikku. Koos tänavuste toetustega on toetust saanud juba 90 taluhoone katusetööd.

Hindamiskomisjoni juhi, Muinsuskaitseameti nõustamisosakonna juhataja kohusetäitja Peeter Norgi sõnul muutuvad taotlejad iga aastaga üha teadlikumaks. «Esitatud taotlused on enamasti hästi läbi mõeldud ja kalkuleeritud ja nii nagu eelmistel aastatel, oli ka sel aastal märgata taotlejate soovi panustada rohkem kui nõutud,,» lausus Nork.

«Alati on taotluste hulgas rõõm näha erilisi maju. Tänavu oli üheks selliseks üleni maakivist ehitatud rehemaja Pärnumaal. Kui tavaliselt on rehemajad ehitatud pigem palkidest, siis nimetatud hoone teeb eriliseks just valitud ehitusmaterjal. On väga hea meel tõdeda, et meil on võimalik toetada taoliste, meie elukeskkonda rikastavate ja kultuurimälu kandvate hoonete säilimist,» ütles žürii liige, Eesti Vabaõhumuuseumi maa-arhitektuuri osakonna projektide peaspetsialist Elo Lutsepp.

Eesti traditsioonilise maa-arhitektuuri ja maastiku omapära säilitamiseks ellu kutsutud voorust toetati tänavu kaheksa rookatuse, üheksa puitkatuse ja ühe käsitsi valtsitud tsingitud terasplekk-katuse kordategemist. Toetusi jagus kaheksasse maakonda.

Väikseim toetussumma oli 5000 eurot ning 11 toetuse saajale eraldati toetuse maksimaalne summa ehk 10 000 eurot. Vastavalt vooru tingimustele peab omaosalus moodustama vähemalt poole abikõlblike tööde maksumusest.

Taluelamute katusetöödeks jagas muinsuskaitseamet käesoleval aastal 200 000 eurot. Toetusele lisandus tulumaks 20 protsenti, mille muinsuskaitseamet tasub tulumaksu toetuse saaja eest maksu- ja tolliametile. Taotlusi hindas seitsmeliikmeline erialaspetsialistidest koosnev komisjon. Kõik plaanitavad tööd peavad valmima hiljemalt käesoleva aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles