Eesti loobus kahjunõudest siseministri ametiauto varaste vastu

BNS
Copy
Üle 20 aasta kestnud saaga sai lõpu ja riik loobus kahjunõudest kunagiselt siseminister Tarmo Looduselt ametiauto varastanud meeste vastu.
Üle 20 aasta kestnud saaga sai lõpu ja riik loobus kahjunõudest kunagiselt siseminister Tarmo Looduselt ametiauto varastanud meeste vastu. Foto: Elmo Riig

Siseministeerium loobus ligi 1500 euro suurusest kahjunõudest üle 20 aasta tagasi Vilniusest tollase siseministri Tarmo Looduse kasutuses olnud ametiauto varastanud Ioninas Svajunase ja Sergei Nazarovi vastu, kuna peab raha kättesaamist lootusetuks.

Vilniuse linnakohus tunnistas 2003. aasta 14. mail varguses süüdi Ioninas Svajunase ja Sergei Nazarovi ning karistas neid kolmeaastase vangistusega. Lisaks mõistis kohus meestelt välja Eesti riigi kasuks toonases vääringus 8011 litti ehk 2320 eurot. Mehed kaebasid kohtuotsuse küll edasi, kuid teise astme kohus pikendas nende vangistust viie aastani. 2004. aastal lükkas Leedu kõrgeim kohus meeste kaebuse karistuse kohta tagasi.

Peale kohtuotsuse jõustumist on Eesti siseministeerium pöördunud Leedu kohtutäiturite poole, et täitemenetluse raames väljamõistetud summa kätte saada. Selle aasta 12. aprilli seisuga on Sergei Nazarov maksnud 34,81 eurot ja Ioninas Svajunas 822,04 eurot. Kokku on seega tasutud 856,85 eurot ning maksmata on 1463,48 eurot.

Siseministeerium on aastate jooksul korduvalt teinud päringuid asjaga tegelevatele Leedu kohtutäituritele sooviga saada teada, kas mehed on täitnud kohtuotsusega pandud nõude, samuti kas Leedu seaduste kohaselt on nõue jätkuvalt täitmiseks kohustuslik. Viimase päringu tegi ministeerium Leedule 2020. aasta lõpus.

«Saadud vastuste kohaselt puuduvad võlgnikel rahalised vahendid ja vara, millele sissenõue pöörata. Samuti on neil ka võlgasid, mille täitmine peab toimuma enne siseministeeriumi nõude täitmist, näiteks elatise maksmine,» märkis siseministeeriumi kantsler Tarmo Miilits nõude lootusetuks tunnistamise otsuses.

Kantsleri väitel on nõude täitmine muutunud liiga kulukaks võrreldes võlgnetava summaga. «Aastate jooksul on tehtud päringuid mitmeid, olenemata, et sisult on sarnased, kulub selleks mitme teenistuja tööaega. Täitemenetlusest saadav summa on väike võrreldes teenistujatel päringu tegemiseks kuluva tööajaga, kaasa arvatud nõude lootusetuks tunnistamise ettevalmistava materjali otsimine ja sellega tutvumine,» nentis kantsler Miilits.

Lisaks on kriminaalmenetluse raames tsiviilhagi rahuldamise nõude aegumistähtaeg 20 aastat. Praegusel juhul on sündmusest möödas üle 20 aasta ja kohtuotsuse tegemisest jõustumisest peaaegu 20 aastat.

Siseministeeriumi liisitud Audi A6 varastati 2001. aasta 23. augusti öösel Vilniuses Victoria hotelli eest, mis leiti kümmekond päeva hiljem üles. Autos oli ka kaks Eestile kuuluvat raadiosaatjat. Toonane siseminister Tarmo Loodus osales Baltimaade tuletõrjujate meistrivõistlustel Klaipedas ja otsustas minna külla oma Vilniuses elavale onule ning jättis Auto Audi A6 1,8 Turbo Quattro hotelli ette.

Masina kadumise avastas järgmisel hommikul ministeeriumi autojuht. Loodus ei saanud autot teatud aja jooksul kasutada, sest vargad olid sellele põhjustanud mitmesuguseid vigastusi. 2000. aastal valmistatud auto kuulus toona liisingufirmale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles