«Teeme ära!» talgupäeval osalevad kümned tuhanded talgulised üle Eesti

BNS
Copy
Teeme Ära Emajõel
Teeme Ära Emajõel Foto: Kristjan Teedema/Tartu Postimees

Eestis laupäeval peetavast talgupäevast «Teeme ära!» võtab reedese seisuga osa enam kui 18 000 inimest, kuid tegelik kaasalööjate arv selgub päeva jooksul ja on korraldajate teatel kindlasti suurem.

Talguveebi on kirja pandud 1200 talgut, sealhulgas 237 kortermaja keldri korrastamise talgut, 204 saunatalgut ning 149 koolide elurikkuse talgut, teatasid korraldajad.

Talgulisi ootavad kõik talgupaigad üle Eesti, nii et, kes soovib, jõuab sobiva talgu ka veel laupäeva hommikul talguveebist välja valida ja kohale minna. Värskeid talgumuljeid saab jälgida lingil www.teemeara.ee/otse alates kella kümnest.

«Teeme ära!» talgupäeva eestvedaja Henrik Raave ütles, et üle-eestilise talgupäeva korraldus on sujunud tõrgeteta ja kõik tänavused talguteemad on ka hästi vastu võetud. «Maakondadest talgukontorisse jõudnud info kinnitab, et kõikjal Eestis tuleb tegus talgupäev,» lausus Raave. «Isegi jahe kevadilm soosib talgutöid rohkem kui palavus. Talgulistele jääb üle soovida vaid mõnusat töömeeleolu: lae aku täis, pane soojalt riidesse, pista taskusse töökindad, võta kaasa hea tuju ja termos sooja joogiga ning sammu aegsasti talgupaika – sind juba oodatakse!»

Tänavusel talgukevadel on kolm üleskutset: teeme keldrid korda ja seame need valmis varjumiskohtadeks; teeme kõik saunad korda; teeme koolide ümbruse ja noortepeo elurikkamaks.

Sarnaselt varasemate aastatega saab iga inimene ja kogukond ise otsustada, millised tööd vajavad sel korral ühist tegemist. Talguid saab valida ja jätkuvalt kirja panna www.teemeara.ee.

«Teeme ära!» meeskond kutsub üles kõiki talgulisi ka ettevaatusele, et üheskoos talgutöid tehes ei ununeks tööohutus ja turvalisus, samuti tule- ja veeohutus ning ka talgutele osalevate väikelaste ohutus. Lõhkekeha või seda meenutava objekti leidmisel palutakse seda mitte puudutada, vaid leiukoht piirata ja anda sellest kohe teada päästeameti numbril 112. Katmata luukidega kaevudest ning muudest ohtlikest rajatistest palutakse teatada riigiinfo telefonil 1247.

Talgumuljete ja emotsioonide teistega jagamiseks ootavad korraldajad talgupilte ja videoid, sotsiaalmeedias saab neid jagada viitega #teemeära2023 ja @talgupaev või saata fotode link e-postiga info@teemeara.ee. Talgupäeva videod saab üles laadida YouTube’i, märksõna «Teeme Ära 2023». 

Juba 16. aastat «Teeme ära!» egiidi all toimuv igakevadine talgupäev on üks suuremaid vabatahtlike osalusega kodanikualgatusi Eestis. «Teeme ära!» talgupäev sai tõuke 2008. aasta suurest prügikoristusest ning sellele järgnenud 2009. aasta mõttetalgutest. Alates 2010. aastast on talgute korraldamine iga aktiivse kodaniku, kogukonna ja ühenduse võimalus midagi oma elukeskkonna heaks ise ära teha.

6. mail toimuvat «Teeme ära!» talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Toetajate ja partneritena löövad kaasa siseministeerium, päästeamet, Sigrid Rausing Trust, Dentsu, Bauhof, Nordic Hotel Forum, Schneider Electric, Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus, Eesti Maaturismi Ühing, Saunamaailm, Onninen, Tele2 ja teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles