JÄRELVAADATAV Riigikogus esitati arupärimisi südaööni (4)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Riigikogu suures saalis oli täna esimesel lugemisel valitsuse algatatud perehüvitiste seaduse muutmine, millega plaanitakse vähendada vähem kui aasta tagasi kokku lepitud lasterikka pere toetusi ning suurendada elatisabi suurust. 

Eelnõu kohaselt suureneb uuest aastast 100 eurolt 200 eurole igakuine elatisabi, mida riik maksab lapsele juhul, kui elatist maksma kohustatud vanem elatist ei maksa või ei tee seda vajalikus mahus. Eesti ühe vanemaga pered on võrreldes teiste peretüüpidega suurimas vaesuses – kolmandik üksikvanema leibkondadest elab suhtelises vaesuses.

Alates 1. jaanuarist 2024 on lasterikka pere igakuise toetuse suurus kolme kuni kuue lapse puhul 450 eurot ning seitsme ja enama lapse puhul 650 eurot.

Alates 1. juulist 2023 tunnistatakse kehtetuks lasterikka pere toetuse maksmise sujuva lõppemise regulatsioon, mis nägi ette lasterikka pere toetuse maksmist kuni pere noorima lapse 19-aastaseks saamiseni. Kuna regulatsioon on jõudnud kehtida vaid mõned kuud, puudutab see muudatus väheseid peresid. Samuti loobutakse 1. maist 2024 jõustuma pidanud lasterikka pere toetuse indekseerimisest pensioniindeksiga.

Riigikogu liikmete kõnesoovide korral toimub vaba mikrofon.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles