INTERVJUU Suursaadik Kaimo Kuusk: ma küll ei arva, et Putin hull on (1)

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Copy
Suursaadik Ukrainas Kaimo Kuusk leiab, et Eestis tuleks vähem tolereerida Vene impeeriumi aegseid märke.
Suursaadik Ukrainas Kaimo Kuusk leiab, et Eestis tuleks vähem tolereerida Vene impeeriumi aegseid märke. Foto: Madis Veltman

Praegune Eesti suursaadik Ukrainas Kaimo Kuusk on pikaaegne diplomaat, kes varem töötanud aastaid ka välisluureametis. Postimees rääkis temaga 9. maist, Ukrainast ja muustki.

Töötasite varem välisluureametis, nüüd olete juba pikemat aega diplomaat ja 2019. aastast suursaadik Ukrainas. Nii et ühest või teisest vaatepunktist ilmselt ka vene kultuuri ja ühiskonnaga hästi tuttav. Kas peaksime olema siin Eestis hirmul 9. mai ees?

Ei, kindlasti mitte. Me oleme vaba riik, Euroopa Liidu ja NATO liige. Meil on suurepärased jõuametkonnad ja üldse riigi institutsioonid. Meil on vaba ajakirjandus, kes kougib välja, mis vaja. Oleme mõnes mõttes vaktsineeritud, immuniseeritud, näinud eri aegu. 2007. aasta pronksiöö nii-öelda väljakutsed said ka toona ületatud. Nii et ei, kindlasti ei pea me hirmul olema, toimetame rahulikult.

Kas 2007. aasta sündmused võivad korduda? Eestis on ju ikkagi teatud seltskond venemeelseid, kes elavad infomullis.

Arvan, et ei see kordu. Aga et meil on Eestis Vene impeeriumi meelseid – nii lihtsalt on. Sa ei suuda seda impeeriumiihalust kunagi nulli viia. Mis tahes need motivaatorid inimesel olla võivad. Loomulikult on meil ka selline naaber, kes katsetab mõjutustegevust ja selliseid meeleolusid takka õhutada. Neid inimesi on praegu, on tulevikus, aga ma arvan, et nad jäävad igal juhul alla selle kriitilise massi, mis kutsuks midagi esile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles