Tšehhi president võrdles Ukraina hävitamise ulatust Teise maailmasõjaga

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Tšehhi president Petr Pavel.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Tšehhi president Petr Pavel. Foto: Ukrainian Presidency/SIPA/Scanpix

Venemaa alustatud sõda Ukrainas meenutab oma olukorra, ulatuse ja hävitustaseme poolest Teise maailmasõja lahinguvälju, ütles Tšehhi president Petr Pavel esmaspäeval maailmasõja lõpu 78. aastapäeva tseremoonial, edastas väljaannet České Noviny ukrainlaste uudisteagentuur UNIAN.

«Tšehhoslovakkia vabastamisel osalenud peamistele jõududele ehk Ukraina esimesele, teisele ja neljandale korpusele on täna osaks saanud saatus olla ise ühe tollase võiduka riigi ehk Venemaa agressiooniobjektiks,» rääkis Pavel.

Tšehhi president tõmbas paralleele ka Teise maailmasõja alguse ja Venemaa poolt Ukraina vastu alustatud sõja alguse vahel.

Eelkõige meenutas riigipea, et toona algas sõda süüdistustega rahvusvähemuse õiguste väidetavas mittejärgimises ja surveavaldustega loovutada osa riigist. Pavel meenutas kunagist Müncheni kokkulepet, kui Tšehhoslovakkia pidi osast territooriumist loobuma.

«Kõige hullem asi ajaloos on mitte õppida ja samu vigu korrata. Olen väga uhke, et Tšehhi on esimestest päevadest peale väga aktiivselt Ukrainat sõjas toetanud ja oma au säilitanud,» ütles Pavel.

Riigipea lisas, et vabadus ja rahu pole enesestmõistetavad.

«Nende poole on oluline pidevalt püüelda, neid kaitsta, nende nimel kannatada ja vajadusel nende kaitseks annetada. Nii nagu tegid kõik, keda täna mäletame. Nagu teevad täna kangelaslikud Ukraina kaitsjad,» märkis Tšehhi president.

UNIAN vahendas päev varem, et Pavel, kes on juhtinud ka NATO sõjalist komiteed, hoiatas Ukrainat vastupealetungiga kiirustamise eest, mis tema sõnul võib kaasa tuua kohutavad tagajärjed.

Pavel ütles äsja Londonis antud usutluses, et kutsus Kiievis president Volodõmõr Zelenskõi ja peaminister Denõss Šmõhaliga kohtudes neid üles mitte kiirustama, kuni väed on täielikult valmis.

«Ilmselt on neil endiselt tunne, et neil pole kõike, mida on vaja operatsiooni edukaks käivitamiseks. Seetõttu võib mõnel tekkida kiusatus sundida neid mingeid tulemusi näitama. Ukraina jaoks oleks vasturünnaku ebaõnnestumine äärmiselt kahjulik, sest uut võimalust vähemalt sel aastal ei tule,» lausus Pavel.

Riigipea hinnangul ootavad Ukrainat paratamatult kohutavad kaotused. Seda sõltumata sellest, kui võimsad on jõud, mida kasutatakse. Ukraina saa Paveli sõnul endale lubada rünnaku ebaõnnestumist.

«Selleks on palju nõudeid, mis puudutavad personali, laskemoona logistikat, kütuse rahastamist. Sel aastal saab olema vaid üks võimalus. See peab olema edukas,» lisas Tšehhi liider.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles