Guineas sai meeleavaldusel surma seitse inimest

Copy
Kaader ühest varasemast meeleavaldusest Conakrys.
Kaader ühest varasemast meeleavaldusest Conakrys. Foto: CELLOU BINANI/Scanpix

Guinea pealinnas Conakrys sai kolmapäeval huntavastasel meeleavaldusel surma vähemalt seitse ja vigastada 32 inimest, teatasid opositsiooni- ja tervishoiuallikad.

Uudisteagentuuri AFP reporteri kirjeldusel loopisid kiiresti liikuvad noortejõugud mitmes piirkonnas politseinikke kividega ja neile vastati pisargaasiga. Hiljem läksid käiku ka tulirelvad.

Anonüümseks jääda soovinud allika sõnul sai viga mitukümmend meeleavaldajat ja kaks julgeolekujõudude liiget. Viimastel andmetel vahistati ühtlasi 56 inimest.

Meeleavaldusi korraldati ka Labe ja Nzerekore linnades.

Üleskutse huntavastasele protestile tegi erakondi, ametiühinguid ja kodanikuühiskonna gruppe koondav ühendus Guinea Elusjõud (FVG).

Ühendus nõuab kõnelusi huntaga, et kiirendada tsiviilvõimu taastamist, mullu kehtestatud protestikeelu tühistamist ja vahistatud aktivistide vabastamist.

Sõjavägi haaras riigis võimu septembris 2021, kui kukutati valitud president Alpha Condé, kellele heideti ette kalduvust autoritaarsusele.

Kolonel Mamady Doumbouya juhitud hunta on lubanud taastada tsiviilvõimu pärast valitsusreformide läbiviimist.

Üleminekuperioodiks määrati tänavu jaanuaris piirkondliku ühenduse ECOWAS survel kaks aastat.

Läinud aasta mais kehtestas hunta kolmeaastase keelu kõigile meeleavaldustele, mis võivad avalikku elu häirida.

Meeleavaldused jätkusid kolmapäeval hoolimata usujuhtide katsest sobitada hunta ja opositsiooni vahel lepitust.

Advokaatide sõnul on hunta avaldanud valmidust vabastada kolm aktivistide juhti, Foniké Mangué, Ibrahima Diallo ja Mamadou Billo Bah'. Kolmik on aga sellele vastu, kuna tingimusena nõutakse, et nad loobuks aktivismist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles