Kuressaare kraanivees on kolibakterite hulk vähenenud

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Teadlased soovitavad joogiks tarvitada ainult külma kraanivett.
Teadlased soovitavad joogiks tarvitada ainult külma kraanivett. Foto: EVE NAABER

Kuressaare Veevärgi viimaste proovide kohaselt on Escherichia coli bakterite kogus vees vähenenud. Joogikõlblikuks kraanivett veel ei tunnistata – jätkuvalt tuleb eelistada pudelivett ning kraanivett enne tarvitamist keeta vähemalt kümme minutit.

Esmaspäeval alustas Kuressaare Veevärk ulatusliku torupuhastusega, mille käigus loputati joogiveetrass läbi ja lisati joogivette veel kloori. Puhastusega samal ajal on võetud veeproove 11 punktist.

Kui esmaspäeval oli reostust neljas punktis, siis viimaste tulemuste põhjal leiti bakteriaalset saastet veel ühes punktis. Sellele vaatamata ei saa veel kinnitada, et kraanivesi oleks joogikõlblik.

Tulemused liiguvad paremuse suunas

Kokkuleppel terviseametiga jätkab vee-ettevõtja proovide võtmist iga päev, kuni joogivesi on täiesti puhas. Selleks, et veenduda vee ohutuses, tuleb ära oodata pühapäevased analüüsitulemused. Kui joogivesi on taas tarbimiseks ohutu, saadab terviseamet piirkonnas viibivatele inimestele selle kohta SMS-teavituse. Seni kehtib range soovitus tarbida pudelivett või keedetud kraanivett.

Arvestama peab, et isegi kui trassis on joogivesi puhas, võib reostuse mõju olla kinnistute ja kortermajade siseses trassis. Juhul, kui tuleb teave vee puhtuse kohta, tuleb enne joogivee kasutamist puhastada veefiltrid ja teised veeseadmed (nt veeboilerid). Samuti peaks avama majasisesed veekraanid ja laskma veel voolata, kuni trassis olev vanem vesi on asendunud täielikult uue ja puhtama trassiveega.

Haigestumisel leiab juhised terviseameti kodulehelt. Küsimustega võib pöörduda ka riigi infotelefoni 1247 poole, kes saab omakorda kõne suunata perearsti infoliinile või terviseametisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles