Suri Riigivapi teenetemärgi kavaler Jüri-Karl Seim

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Jüri-Karl Seim
Jüri-Karl Seim Foto: Erakogu

Peale rasket haigust suri 7. mail Jüri-Karl Seim. Ta sündis 5. augustil 1951. aastal Stockholmis, õppis Uppsala ülikoolis, mille lõpetas 1978. aastal tehnilise füüsika insenerina. Alates 1991. aastast elas ja töötas ta Eestis.

Jüri-Karl Seim tuli esivanemate maale kohe, kui Eesti riigi iseseisvus taastati. Ta oli aastatel 1991–1992 valitsusnõunik. Pikka aega töötas ta raudteevaldkonnas, nii eraettevõtjana raudtee taristut arendades, kui ka riiametnikuna. Aastatel 2004 - 2007 töötas ta Eesti raudteeinspektsiooni peadirektorina.

2006. aastal andis president Arnold Rüütel talle Riigivapi V klassi teenetemärgi.

Jüri-Karl Seim oli silmapaistvalt aktiivne mitmes Eesti rahvuslikus ettevõtmises, olles üks METROO (Rootsi Metsaülikool) algatajaid ja korraldajaid ja Eesti Üliõpilaste Seltsi (EÜS) vilistlaskogu liige.

Eestlus Rootsis ja mujal lääne-maailmas tekitas temas huvi ajaloo ja arhiivinduse vastu ja tal oli ulatuslik kogu huvitavat eesti kultuuriloolist materjali. Ta tundis paljude eestlaste, sealhulgas tuntud kultuuritegelaste, poliitikute jt. matmispaiku üle Rootsi. 

Ta tegeles ka linnuvaatlemisega, laulis 30 aastat Rootsi tippmeeskooris Orphei Drängar ja teistes koorides. Teda teati ka kui kõrgel tasemel bridžimängijat. Seim oli ka poliitiliselt aktiivne, kuuludes Eesti Sotsiaaldemokraatlikusse Parteisse.

Teda jäävad leinama tütred Liisa ja Leena peredega, pojad Karl ja Juhan, laste emad Anneli ja Anu ning vend Jaan perega.

Jüri ärasaatmine toimub 1. juunil Uppståndelse kabelist Skogskyrkogårdeni kalmistul Stockholmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles