Prantsusmaa lubas Ukrainale veel rohkem kergetanke ja soomusmasinaid

Copy
Volodõmõr Zelenskõi ja Emmanuel Macron Pariisis.
Volodõmõr Zelenskõi ja Emmanuel Macron Pariisis. Foto: Jacques Witt/SIPA/Scanpix

Prantsusmaa teatas esmaspäeval veel kümnetest kergetankidest ja soomusmasinatest mitme Ukraina armee pataljoni jaoks, edastasid öösel mõlema riigi võimuesindajad.

Sõidukitega kaasneb väljaõpe neid kasutavatele sõduritele.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi nõudsid oma ühisavalduses ühtlasi ka uusi sanktsioone Ukraina vastu sõda alustanud Venemaa vastu.

«Lähinädalatel koolitab Prantsusmaa mitu pataljoni välja ja varustab neid kümnete soomukite ja kergetankidega, mille seas AMX-10RC. Pariis koondab oma jõupingutused ka Ukraina õhutõrjevõimekuse toetamisele, et kaitsta elanikkonda Venemaa rünnakute eest,» seisis ametlikus avalduses.

«Ukraina ja Prantsusmaa leppsid samuti kokku vajaduses suurendada kollektiivset survet Venemaale edasiste sanktsioonide abil, et nõrgestada Venemaa võimet jätkata ebaseaduslikku agressioonisõda,» lisati teadaandes.

Teade tuli pärast seda, kui Zelenskõi lendas pühapäeva hilisõhtul Prantsusmaale ja ühines Macroniga Elysee palees pidulikul õhtusöögil.

«Pariis. Iga visiidiga laienevad Ukraina kaitse- ja ründevõimed,» kirjutas Zelenskõi Villacoublay lennuväebaasi jõudes.

«Sidemed Euroopaga tugevnevad ja surve Venemaale kasvab,» lisas president.

Tegemist on Zelenskõi teise visiidiga Prantsusmaale pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale eelmisel aastal. Ukraina president käis varem põgusalt Pariisis veebruaris ning kohtus siis Prantsuse presidendi Macroni ja Saksamaa kantsleri Olaf Scholziga.

Zelenskõi saabus pühapäeval Pariisi vaid mõni tund pärast seda, kui Euroopa Liidu liidrid Saksamaal tänasid Ukraina rahvast võitluse eest ühenduse vabaduse ja väärtuste eest ning andsid sõjast räsitud riigi presidendile üle maineka Karl Suure auhinna Euroopa ühtsuse edendamise eest.

«Ukraina kehastab kõike, mille nimel Euroopa idee elab. Ehk veendumuste julgust, võitlust väärtuste ja vabaduse eest ning pühendumist rahule ja ühtsusele,» ütles EL-i juht Ursula von der Leyen auhinnatseremoonial Aacheni linnas.

«President Zelenskõi ja Ukraina rahvas võitlevad väärtuste ja kohustuse eest, mida see auhind kätkeb. Ja seda tehes võitlevad nad ka meie endi vabaduse ja väärtuste eest. Demokraatia ja õigusriigi, sõnavabaduse ja vabaduse eest ise oma saatust luua,» lisas von der Leyen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles