VIDEO ⟩ Slava Ukraini lokulööja: Ukraina ärimees teenis abi pealt sadu tuhandeid dollareid (3)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Hennadi Vaskiv (ees vasakul), Oleksandr Tšernov (taga paremal).
Hennadi Vaskiv (ees vasakul), Oleksandr Tšernov (taga paremal). Foto: Hennadi Vaskivi Facebook

MTÜ Slava Ukrainiga koostööd teinud Ukraina ärimees muutis humanitaarabi jagamise äriks, mille pealt teenib sadu tuhandeid dollareid, ütles Slava Ukrainiga seotud skeeme paljastanud ukraina vabatahtlik Oleksandr Tšernov.

Tšernov peab kättemaksuks ja lavastuseks seda, et eelmisel nädalal leiti tema autost granaadiheitja. Selle tõttu süüdistatakse teda nüüd relvadega äritsemises ning kohtu otsusega on ta mõistetud koduaresti.

Koduarestis istuv Tšernov tegi täna oma Facebooki kontol avaliku pöördumise ja teatas, et kardab paljastuste tõttu enda ja lähedaste elu pärast. Ta palus abi ning peatada ülekohus tema suhtes.

«Mina omalt poolt teen kõik, et peatada inimene, kes teenib humanitaarabi pealt sadu tuhandeid dollareid, aga võib-olla isegi miljoneid,» ütleb Tšernov lühikeses pöördumises. «Oma tegevusega põhjustab ta Ukrainat abistavate doonorite usaldamatust, mille tagajärg on humanitaarabi vähenemine, mis on praegu Ukrainale nii hädavajalik.»

Tšernov ei nimeta pöördumises ühtegi nime, kuid tema eelneva jutu põhjal on selge, et jutt käib Ukraina MTÜst All for Victory ja selle juhist Hennadi Vaskivist. Tšernov mainib All for Victoryt oma pöördumise alguses. «Ma töötasin heategevusfondis All for Victory, kui selle tegevjuht (Vaskiv – toim) hakkas muutma heategevust kommertsiks. Ma otsustasin selle peatada, tahtsin lahkuda, kuid mind ei lastud,» räägib Tšernov.

Hennadi Vaskiv oli riigikogu liikme Johanna-Maria Lehtme (Eesti 200) juhitud MTÜ Slava Ukraini peamine koostööpartner Ukrainas. Slava Ukrainit on viimastel kuudel tabanud süüdistused Eestis annetatud raha väärkasutamises Ukrainas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles