USA meedia avaldas Afganistanis 16 inimest tapnud mehe isikuandmed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeeseersant Robert Bales (vasakul) 2011. aasta augustist pärineval fotol.
Armeeseersant Robert Bales (vasakul) 2011. aasta augustist pärineval fotol. Foto: SCANPIX

USA meedia avaldas Afganistanis 16 inimest tapnud mehe isikuandmed, tegemist on Iraagi karmides lahingutes karastunud seersandiga, eile avaldati mitmel pool internetis ka tema fotod.

USA armeeseersant Robert Bales oli käinud Iraagis kolmel lahingumissioonil ja tegemist oli tema esimese suunamisega Afganistani. Bales osales muu hulgas ühes Iraagi sõja verisematest lahingutest – 2007. aasta jaanuari vastasseisus šiiitliku sektiga Taeva Sõdurid (Soldiers of Heaven), milles hukkus 250 inimest. Mees on teeninud armees 11 aastat ja Afganistanis oli tema neljas missioon.

USA tundmatuks jääda soovinud riigiametnik kinnitas uudisteagentuurile AFP, et 38-aastane Bales on tõepoolest kurikuulus tulistaja.

Mehe jurist teatas varem päeval, et mõrvades süüdistatav sõjaväelane viiakse Kansase osariigis asuva baasi range režiimiga kinnipidamiskohta.

«Ta on praegu teel Fort Leavenworthi,» ütles kaitsja John Henry Browne Seattle'is uudistekanalile CNN.

Ta lisas, et rääkis telefoni teel oma kliendiga, kes näis juhtumi mõnede asjaolude suhtes segaduses olevat, mistõttu advokaat muretseb tema meeleseisundi pärast.

Juristi sõnul ei soovinud Bales Afganistani missioonile minna ja teda poleks tervislikel põhjustel tohtinud sinna ka saata, sest mees oli Iraagis kaks korda haavata saanud ja kannatas traumajärgse stressihäire all. Advokaat lükkas samas ümber, nagu oleks tema kliendil olnud probleeme alkoholiga või tagasilööke pereelus.

Balesi naabrid Washingtoni osariigis asuvas Lake Tappsi linnakeses kirjeldasid meest heatujulise pereisana. Balesil on viimastel andmetel kaks last.

Afganistani president Hamid Karzai süüdistas eile USAd soovimatuses teha koostööd juhtumi asjus, kus ameerika sõdur lasi maha 16 rahulikku külaelanikku.

«USA ei ole teinud Afganistani valitsusega koostööd Ühendriikide sõdurite väljaandmise osas. See (tsiviilelanike tapmine) on kestnud juba liiga kaua,» ütles Karzai tapetute omastele.

Afganistani liidrid nõudsid, et riigi lõunaosas Kandahari provintsis sõjaväebaasi läheduses asuvates külades 16 inimest maha lasknud ameeriklase üle, kelle ohvrid olid peamiselt naise ja lapsed, mõistetaks kohut avalikult Afganistanis.

Kahtlusalune aga toimetati kolmapäeval Kuveiti ning ka kohtu alla antakse ta ilmselt väljaspool Afganistani, mõnes USA sõjaväeosas.

«Me nõuame õiglust, mitte niivõrd hüvitust,» rõhutas Karzai.

President kohtus eile Kabuli palees ohvrite lähisugulastega. Neist kaks väitsid, et tapatalgutest võttis osa 15-20 ameerika sõdurit, kuid oma väite tõestuseks neil üksikasju esitada ei olnud.

USA president Barack Obama ja tema Afganistani ametivend Hamid Karzai kinnitasid eile taas, et Ühendriigid viivad väed Afganistanist välja 2014. aasta lõpuks, seda hoolimata üleskutsetest lahkuda varem.

Valge Maja andmeil lubasid kaks liidrit telefonivestluses järgida Lissaboni raamistikku, mille kohaselt lõpetavad Afganistani väed üleminekuprotsessi ning võtavad kogu vastutuse julgeoleku eest riigis 2014. aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles