FOTOD NATO küberkaitsekoostöö keskusega liitus neli uut riiki (1)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

NATO küberkaitsekoostöö keskuse (CCDCOE) 15. sünnipäeval liitus oivakeskusega neli uut riiki: Iirimaa, Island, Jaapan ja Ukraina. Ühinemise tähistamiseks toimus NATO CCDCOE territooriumil pidulik lipuheiskamine.

Iirimaa, Island, Jaapan ja Ukraina on teinud pikalt ja edukalt CCDCOE koostööd ning riikide täieõiguslikuks liikmeks astumine oli järgmine loogiline samm.

Uute liikmete liputseremoonia kõrval tähistab NATO oivakeskus oma 15. aastapäeva. CCDCOE loodi 2008. aasta 14. mail Saksamaa, Itaalia, Eesti, Läti, Leedu, Slovakkia ja Hispaania algatusel. Praegu kuulub CCDCOEsse 39 riiki, sealhulgas kõik 31 NATO liiget.

CCDCOE direktor Mart Noorma märkis, et küberkaitsekoostöö keskus on 15 aastaga üles ehitanud tugeva võrgustiku, kus NATO ja NATO mõttekaaslased saavad jagada teadmisi ja kogemusi, kuidas küberohtudele vastu astuda.

Kaitseminister Hanno Pevkur tervitas uusi liikmeid ja märkis, et eriti hea melon tal Ukraina liitumise pärast.

«Ühinemine annab keskusele ainulaadse võimaluse panustada Ukraina kaitsesse Venemaa julmas sõjas ja samaaegselt õppida küberlahinguväljalt, et tõsta kõigi CCDCOE liikmete küberjulgeolekut,» sõnas Pevkur.

Välisminister Margus Tsahkna sõnul on CCDCOE ennast aastate jooksul mitmete ülemaailmsete projektidega heast küljest tõestanud, alates küberkaitseõppusest Locked Shields kuni CCDCOE aastakonverentsini CyCon.

«Iseäranis uhke saab keskus olla Tallinna Manuaali loomise üle, sest juba üle 10 aasta on just see käsiraamat olnud aluseks rahvusvahelise õiguse kaitsmisele küberruumis,» rääkis Tsahkna.

Ukraina suursaadik Mariana Betsa avaldas veendumust, et Ukraina osalemine CCDCOEs suurendab küberjulgeolekualaste kogemuste vahetamist Ukraina ja NATO CCDCOE liikmesriikide vahel ning on oluline samm Ukrainale NATO-ga ühinemiseks.

Tallinnas asuv NATO küberkaitsekoostöö keskus on NATO akrediteeritud rahvusvaheline oivakeskus, mõttekoda ja väljaõppeasutus. 2008. aastal loodud keskus on kasvanud oluliseks küberkaitse valdkonna teadmiste allikaks nii NATO kui ka liikmesriikide jaoks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles