Jüri Ratas ootab peaministrilt opositsiooni Putini ja Hitleriga võrdlemise pärast vabandust (35)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Konstantin Sednev

Keskerakonna esimees Jüri Ratas kirjutas ühismeedias, et peaminister Kaja Kallase (RE) sõnad opositsiooni kohta Vikerraadio saates olid ebaadekvaatsed. Vabandamist ootavad ka teised opositsioonierakonnad. 

«Peaminister Kaja Kallase väljaütlemine, justkui tema eesotsas Reformierakonnaga on lääs ja opositsioon on justkui Putini Venemaa, on täiesti ebaadekvaatne,» sõnas Ratas ja lisas, et Kallasel tuleb selle eest avalikult vabandust paluda.

Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Sander Ilvest

Vikerraadios antud intervjuu peegeldab Ratase sõnul selgelt Reformierakonna soovi riigikogu tasalülitada.

«Seda, mida tähendab, kui riigikogu on pandud vaikivasse ajastusse, mäletame lähiajaloost ja ajalooks peab see ka jääma. Reformierakond võtab iga kord kasutusele nn vene kaardiga ähvarduse, kui on vaja maha saada mõni esile kerkinud teema. See asi peab ükskord lõppema.»

«Kas lasterikaste perede eest seismine väärib tõesti võrdlust Putini Venemaa või Vene agressiooniga? Lisaks täiesti ebaadekvaatne võrdlus tänase riigikogu ja Adolf Hitleri Saksamaa vahel, mis on kõik väga hirmutavad näited,» lisas Ratas.

Vabandamist ootab nüüd kogu opositsioon

Pärastlõunal teatasid riigikogu Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna, Eesti Keskerakonna ja Isamaa fraktsioonid pressiteate vahendusel, et nüüd leiavad kõik, et Kallas peaks oma väljaütlemiste pärast vabandama. 

«Riigikogu opositsioonifraktsioonide ühine vastuseis enne valimisi tõstetud peretoetuste kärpimisele ning valijate eest kiivalt varjatud maksutõusude kiirkorras läbisurumisele on põhiseadusest tulenev õigus. Opositsiooni roll ei ole valitsuskoalitsiooni poliitikale takka kiita, vaid oma maailmavaate ja valijate eest seista.

Võrrelda opositsiooni tegevust Venemaa käitumisega enne Ukrainale kallaletungi, Adolf Hitleri aegse Saksamaa ja nüüd riigikogu infotunnis ka KGB läbirääkimiste taktikaga, on täiesti lubamatu.»

«Poliitiline olukord riigis ja parlamendis on niigi pingeline ning koalitsiooni jõumeetodid opositsiooni tasalülitamiseks on omavahelisi suhteid veelgi halvendanud. Sellises olukorras tuleks peaministril pingutada erakondade ülese kompromissi leidmise nimel, mitte omalt poolt veel õli tulle valada. Valitsusjuhina on Kaja Kallase kohustus olla eeskujuks nii poliitilise kultuuri hoidmisel kui oma sõnade eest vastutamisel.»

Kallas vabandada ei kavatse 

Kui Keskerakonna saadik Tanel Kiik nõudis kolmapäeval riigikogu infotunnis Kallaselt vabandamist, siis valitsusjuht selleks nõus ei olnud.

Kallase väitel on ta kogu aeg öelnud, et on koalitsioon valmis istuma maha ja arutama eelnõude sisu, aga seda siis, kui opositsioon on esitanud oma muudatusettepanekud.

«Jah, teil on õigus teha seaduseelnõudele obstruktsiooni, aga praegu te tegelikult nõuate endale õigusi, mida opositsioonil ei ole mitte kunagi olnud. Te võtate kogu riigikogu töö pantvangi, ütlete, et valitsus ei saa anda sisse eelnõusid, neid eelnõusid ei tohi menetleda,» ütles Kallas.

Tema sõnul nõuab opositsioon, et koalitsioon juhinduks eelnõude esitamisel sellest, millega opositsioon nõus on. «Sellist õigust ei ole opositsioonil kunagi olnud,» ütles Kallas ja selgitas, et just seetõttu ta võrdleski opositsiooni tegevust Putini Venemaa läbirääkimistaktikaga. 

Peaminister kinnitas, et ei kavatse ERRile antud usutluses kasutatud võrdluste pärast vabandada.

Peaminister Kaja Kallas (RE) võrdles teisipäevases Vikerraadio saates «Stuudios on peaminister» koalitsiooni ja opositsiooni omavahelisi suhteid läänemaailma ja Venemaa suhetega enne seda, kui Venemaa Ukrainale kallale tungis.

«Enne seda, kui Venemaa läks Ukrainale kallale, siis samamoodi Venemaa esitas nõudmisi, siis küsiti ka, et mida lääs saaks teha, et de-eskaleerida,» rääkis Kallas. Samuti märkis ta, et kui koalitsioon hakkab tegema opositsiooniga kompromisse esitatavate eelnõude osas, siis see tähendab tema hinnangul hoopiski opositsiooni programmi täitmist.

Praegu kasutab opositsioon Kallase sõnul täpselt sama taktikat, mida Venemaa kasutas. «Kõigepealt sa nõuad õigusi, mida sul mitte kunagi ei ole olnud – mitte kunagi ei ole olnud õigust, et opositsioon hakkab ütlema, mis eelnõusid sa üldse esitada võid ja mis eelnõusid sa esitada ei või. Teiseks, sa esitad ähvardusi, kasutad jõuvõtteid. Ja kolmandaks loodad, et alati on keegi, kes pakub sulle siis selle peale midagi ja sa saad midagi, mida sul enne ei ole olnud,» loetles Kallas.

Ajaloolise paralleeli tõi Kallas ka Adolf Hitleri aegse Saksamaaga. «Väärtustega me kompromissi teha ei saa. See ongi see lehmakauplemine, kuidas see olema ei peaks, et pressitakse selliselt välja. Kui te vaatate mitte ainult Eesti ajaloost, vaid ka teiste riikide, näiteks Saksamaa ajaloost, kus Hitleri partei pani parlamendi seisma, siis need on väga hirmutavad näited.» 

«Mulle tundub, et kõik ei ole adunud, kui tõsine see olukord praegu on,» lisas ta.

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles