Regionaalministri kompromiss kergendab rikaste omavalitsuste koormat

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Tartu linnapea Urmas Klaas (rahva seas keskel) leiab, et tulumaksu ümberjagamine pole Tartu suhtes õiglane.
Tartu linnapea Urmas Klaas (rahva seas keskel) leiab, et tulumaksu ümberjagamine pole Tartu suhtes õiglane. Foto: Kristjan Teedema

Peagi jõuab valitsuse lauale ahjusoe kava, mille abil kavatseb regionaalminister tuleval aastal mitme valla pankrotistumist vältida, kuigi plaanil on ka mõjukaid vastaseid, kes soovivad selle edasilükkamist.

Krooniline rahanappus on tihti põhjus, millega kohalikud omavalitsused põhjendavad elanikele koolide sulgemist või auklikke sõiduteid.

Valitsuse sõnul riigi kaukas nende murede tarbeks raha pole, mistõttu otsustas regionaalminister Madis Kallas (SDE) ümber jagada kohalike omavalitsuste (KOV) tulubaasi. Kuigi detailid on veel lahtised, hakatakse järgmisest aastast raha jagama nii, et mida rohkem on omavalitsusüksuses vanemat elanikkonda, seda rohkem saavad vallad ja linnad raha. Kaotavad aga need, kus tööealiste osakaal on suurem. Kaalul on miljonid eurod. Kui palju täpselt Tallinn ja Tartu kaotavad, Narva aga ümberjagamisest võidab, pole selge, sest kindlat kokkulepet veel pole.

Kallas oleks soovinud jõukate KOVide arvelt tulusid jõulisemalt ümber jagada, kuid selleks oleks pidanud välja pakkuma täiendavaid lahendusi, milleks pole aega. See plaan jääb ministril sügisesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles