NÄDALA VASTAJA Annely Kolk: tegelen tasapisi juba ukraina keele õppimisega (1)

Lennart Käämer
, arvamusveebi toimetaja
Copy
Annely Kolk.
Annely Kolk. Foto: Tairo Lutter

Annely Kolk on välisministeeriumis töötanud alates 1999. aastast. 2019. aasta sügisest on ta olnud ametis Eesti suursaadikuna Türgis, kattes Ankarast ka Aserbaidžaani ning Iraani. Möödunud nädalal sai Kolgist president Alar Karise allkirjastatud otsusega Eesti uus suursaadik Ukrainas.

Kuidas teil praegu läheb?

Tänan küsimast, läheb töiselt ja õnneks ka kevadiselt. Türgis lõppesid äsja presidendi- ja parlamendivalimised, parlament valiti ära, aga presidendivalimised jätkuvad teises voorus 28. mail. Sellega seoses on üsna palju toimetamist, kohtumisi ja arutelusid. Tegeleme ka NATO Vilniuse tippkohtumise ettevalmistustega ja muidugi kõige selle jälgimisega, mis Ukrainas toimub.

Kuidas olukord Türgi valimisterindel on – kas Erdoğan võtab ikkagi ära? Ja kui, siis kas ausalt?

Mõlemad teise vooru jõudnud presidendikandidaadid – ametisolev president Erdoğan ja teine kandidaat Kiliçdaroğlu – annavad intervjuusid, sätivad oma seisukohti ja sõnumeid ning koondavad valijaid. Türgis ollakse uhked kõrge valimisaktiivsuse pärast ja õigusega, sest valimas käis üle 86 protsendi. Valimiste tähtsust siin riigis tunnetasin ka ise, kui valimispäeval, 14. mail kõndisin linna peal ja nägin vaikseid ja rahulikke, suisa inimtühje kaubandustänavaid, sest kohalikud olid suundunud kõik valimisjaoskondadesse. Väga paljud ärid ja kohvikud olid suletud, sest töötajad olid reisinud oma kodukohtadesse valima. Ka kodukoha lihakarni omanik ütles mulle 13. mail, et «ära sa homme küll tule, homme me oleme suletud, meil on ju valimised!» Arvestades, et Türgis ei ole eelhääletamist ega e-hääletamist, näitab nii kõrge osalus, et Türgi inimestele läheb riigis toimuv korda. See seab kandidaatidele kõrgeid ootusi kogu kampaania jooksul, rääkimata edasisest. Valimiste aususele saavad õiglase ja pädeva hinnangu anda valimisvaatlejad, jälgime hoolega nende tähelepanekuid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles