Suri Ameerika Hääle ajakirjanik ja Valgetähe teenetemärgi kavaler Vello Ederma

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Vello Ederma kohtus 1997. aasta detsembris Valges Majas väliseestlaste esindajana tollase USA esimese leedi Hillary Clintoniga.
Vello Ederma kohtus 1997. aasta detsembris Valges Majas väliseestlaste esindajana tollase USA esimese leedi Hillary Clintoniga. Foto: Erakogu

Ameerika Ühendriikides Virginia osariigis Springfieldis suri eelmisel nädalal, 11. mail 88-aastasena kunagine Ameerika Hääle ajakirjanik ja väliseesti aktivist Vello Ederma.

Vello Ederma sündis 22. augustil 1934 Rakveres. Ta põgenes koos vanematega 1944. aasta sügisel Eestisse tunginud nõukogude okupatsiooniarmee eest Saksamaale ja seal sõitsid nad hiljem edasi USAsse.

Ederma on lõpetanud George Washingtoni ülikooli ja ta töötas aastatel 1960–1983 raadiojaamas Ameerika Hääl.

Vello Ederma veetis oma viimased aastad pensionärina Springfieldis Virginia osariigis. Ederma on olnud tegev ka mitmetes USA eestlaste organisatsioonides – sealhulgas olnud ka Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides ning Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu aseesimees ning Ühendatud Balti Ameerika komitee esimees.

President Lennart Meri annetas 2001. aastal Vello Edermale Valgetähe medali. Aastal 2004 annetas president Arnold Rüütel Edermale Valgetähe III klassi teenetemärgi.

Ederma annetas 2009. aastal oma aastakümnete jooksul kogutud raamatukogu Eesti kaitseministeeriumile. Toonane kaitseminister Jaak Aaviksoo rääkis, et kogutud raamatud on Eesti riigikaitse jaoks olulise väärtusega, palju olulisem on aga sõnum, et Eesti riigi kaitsmisse panustavad ka need eestlased, kes elavad kodust kaugel.

Kaitseminister annetas Vello Edermale tema teo eest tunnustuseks kaitseministeeriumi Kuldrinnamärgi.

Vello Ederma matused toimuvad Springfieldis 5. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles