ÜLESKUTSE ARHITEKTIDELE Eesti plaanib Ukrainasse rajada orbude jaoks peremajad

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Bahmut linnas toimuvate lahingute ajal. 16. november 2022
Bahmut linnas toimuvate lahingute ajal. 16. november 2022 Foto: Erik Prozes

Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskus (ESTDEV), Eesti Arhitektide Liit (EAL) ja kultuuriministeerium kuulutavad välja arhitektuurikonkursi, et leida Ukrainasse ehitatavate kaasaegsete peremajade tüüpprojekt. Peremaja peab andma kodutunde sõjas vanemad kaotanud Ukraina lastele.

Kultuuriminister Heidy Purga (RE) märkis, et Venemaa verise sõja tõttu kasvab Ukrainas orbude hulk, aga võimalused lastele kasuperede leidmiseks kahanevad. 

Konkursil otsitakse puithoonet, mis oleks tehaseliselt toodetav, kohandatav tühjale krundile ja vastaks laste vajadustele. Peremaja peab andma kodutunde kuni kaheksale lapsele ja neid kasvatavatele perevanematele ning tagama ligipääsu ja kasutusmugavuse ka erivajadustega pereliikmetele.

«Kutsun kõiki Eesti arhitekte konkurssi panustama, et vanemad kaotanud laste lapsepõlv jääks neile seonduma turvalise kodumaja ja koduõuega. See on vähim, mida teha saame,» lausus Purga.

Arhitektuurivõistluse tulemusena sündiv peremaja tüüpprojekt peaks nutikalt ühendama Eesti parimad ruumiloome oskused ja kogemuse asenduskodude süsteemi ülesehitamisel, ütles arengukoostöö keskuse Ukraina ehitusprojektide juht Tarmo Needo. Arhitektide liidu president Andro Mänd lisas, et oluline on ka avalik arhitektuurivõistlus, mis hoiab ära korruptsiooni.

25. mail kell 15 toimub kultuuriministeeriumi suures saalis arhitektuurikonkursi infotund, mida saab jälgida ka veebis Teamsi vahendusel. Kohale tulijatel tuleb esitada isikut tõendav dokument. Lisainfo johanna.joekalda@kul.ee.

Konkursitööde esitamise tähtaeg on 11. juuli ning võistlustingimused on toodud riigihangete registris. Võistluse preemiafond on 20 000 eurot. 

Projekt valmib Eesti ja Ukraina arhitektide ühistööna. Arhitektuurikonkursi võistlustingimused on kooskõlastatud Ukraina Arhitektide Liiduga. 

Arhitektuurivõistlus on osa suuremast koostööst kultuuriministeeriumi ja ESTDEVi vahel, mille eesmärk on tagada Ukraina ülesehitamisel Davosi kvaliteetse ruumikultuuri põhimõtete järgimine.

Võistluse žüriisse kuuluvad ESTDEVist Tarmo Needo, Eva-Maria Liimets ja Anna Silem, kultuuriministeeriumist Johanna Jõekalda, EAList Andro Mänd ja Siiri Vallner, Ukraina Arhitektide Liidust Olena Oliinõk. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles