Presidendiproua Sirje Karis: Euroopa algabki Narvas

Postimees
Copy
Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Vabariigi Presidendi abikaasa Sirje Karis külastas täna Narvat, kus ta andis Sünnitusmajade Fondi patroonina Narva haiglale üle uue lootemonitori ning taasavas Narva kunstigaleriis koos linnapea Katri Raikiga vana Narva maketi.

«On ühekorraga rõõmus ja valus seista vana Narva maketi juures. Rõõmus sellepärast, et Fjodor Šantsõni hoolikas ja pühendunud töö on jälle linnarahvale ja külalistele näha. Valus põhjusel, et siin me näeme, millisest ilusast barokkpärlist Teine maailmasõda meid ilma jättis. See kinnitab, et tõepoolest, Euroopa algabki Narvas ning et Narva seisab tsivilisatsioonide tundlikul kokkupuutejoonel, mis on sageli olnud ja on endiselt kahe maailma teravaks kokkupõrkeliiniks,» sõnas Sirje Karis. Kunstigaleriis taasavatud makett näitab sõjaeelset Narvat kogu omaaegses hiilguses. Autor Fjodor Šantsõn alustas maketi loomist 1995. aastal.

Selle maketi sündimine räägib Sirje Karise sõnul ka lugu kaugemalt tulnud inimesest, kellel polnud Narvas juuri, kuid need ometi leidis. «Teie juured on saanud osaks Eesti inimeste juurestikust – me kõik kuulume ühte ja kokku. Koos edasi viivad meid olnu mäletamine ja nüüdsest rõõmu, ka uhkuse tundmine,» pöördus riigipea abikaasa maketi avamisele tulnud narvalaste poole.

Ta tõi näiteid, mis Narva külalistele silma jäävad: Narva promenaad, Tartu Ülikooli kolledž, Narva linnus, Põhjaõu, seesama kunstigalerii Gloria bastionil ja muidugi Raekoda kui Narva 17. sajandi sümbolhoone. «Mõelgem, et see võib olla Euroopa Liidu kõige idapoolsem raekoda, uhke mälestusmärk ja linnavõimu uus tööpaik,» lisas Sirje Karis.

«Narva on pikalt otsekui kartnud ärgata ja tärgata, kuid vähemalt mulle näib, et nüüd on see juhtunud. Magnetitehas, uued koolimajad, konkurentsivõimelise eestikeelse hariduse tulek, konkursid riigigümnaasiumidesse, haigla arendamine koostöös riigiga – ma usun Narvasse ja narvalastesse,» lisas ta.

Riigipea abikaasa Sirje Karis külastas täna Narva haigla naistekliinikut, kus ta osales Sünnitusmajade Fondi patroonina uue ja kaasaegse lootemonitori üleandmisel haiglale. Lootemonitor soetati Sünnitusmajade Fondi ja MTÜ Aitan Eestit toetusel. «Olgu see abiks, et tagada emade ja nende sündimata laste heaolu ning aidata kaasa ohutule sünnitusele,» lausus Sirje Karis.

«Iga sünd on ime. See on eriline hetk, mis tuletab meelde elu ilu. Ja mis oluline, iga sünni taga on inimeste lugu, mida tuleb toetada armastuse ja tähelepanuga, vastutuse ja hoolega,» lausus riigipea abikaasa.

«Tänu teie tööle saavad emad end kindlalt ja nende lähedased end rahulikult tunda,» ütles Sirje Karis Narva haigla meditsiinitöötajatele. «Arstide, õdede, hooldajate pühendumus ja professionaalsus mõjutab sadu tänaseid ja kes teab kui palju tulevasi põlvkondi. Loodan, et neid saab olema järjest rohkem, et sündivuse kõvera allapoole liikumine peatub ja hakkab kasvama. Kogu Eestis ja loomulikult ka Narvas, kus mullu sündis 266 last versus 406 last neli aastat varem,» lisas ta.

Vabariigi Presidendi abikaasa Sirje Karis on Sünnitusmajade Fondi patroon alates 2022. aasta detsembrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles